Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Проверяват колко складиран материал има в кариерите в Белащица и как ще се извозва
Екология Енергетика Регион Родопи

Проверяват колко складиран материал има в кариерите в Белащица и как ще се извозва

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

„Има инертен материал, който е добит по време на концесионните договори. По закон той е собственост на концесионерите и те трябва да си го вземат. Трябва да се изясни законосъобразни ли са действията на фирмите и ако е така, да бъде направен график, удобен за жителите на Белащица, за да може добитият материал да бъде извозен от собствениците му.“ Това заяви зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев по време на среща днес със зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов по повод кариерите над Белащица.

По време на срещата представителите на инициативния комитет на Белащица и кметът на Община „Родопи“ повдигнаха множество въпроси, свързани с изтеклите концесионни договори на „Европейски пътища“ и „Холсим България“, складирания материал и извозването му. Представителите на протестиращата страна изявиха опасенията си, че действията на двете фирми са незаконни и че са нужни нови независими проверки, които да установят какво е складираното количество.

„За да бъде разрешен казусът, ние искаме министърът на енергетиката да отговори на въпросите, които му зададохме преди месец. Те са свързани със становището на Министерството на енергетиката за законността на добития материал и правото да се извозва вече складираният материал, след изтичането на концесионните договори. Какво е количеството материал и платени ли
са държавните такси за него“, заяви кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов.

От инициативния комитет на Белащица поискаха и нова независима проверка, която да установи наличните количества – проверка, която би отговорила на всички въпроси, които зададоха гражданите.

„Още утре ще назначим нова независима проверка, в рамките на която да се направят измервания на складирания материал. Проверките досега не са констатирали разлика между декларираното тегло, наличните количества и платените такси. Към момента в министерството не са установени нарушения по договорите“, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който обеща, че при новата проверка ще могат да се включат и представителите на инициативния комитет.

От двете фирми се съгласиха с исканията на протестиращите, като заявиха, че нови проверки не представляват проблем, въпреки че такива вече са били извършени и те не са констатирали нарушения.

От „Холсим България“ обясниха, че забраната, която са получили за изнасянето на складирания материал, вече не важи, защото на концесионера е било наложено принудително спиране и след като съдът е решил, че няма установени нарушения, те могат свободно да изнесат добитото – законът им го позволява.

При извършване на проверките, ако не се установят нарушения, ще бъдат изготвени план-графици, заедно с гражданите на Белащица, за часовете, в които фирмите ще изнасят своя материал.

Инициативният комитет на Белащица заяви, че протестите ще продължат, защото по техни сметки трябва да бъдат извозени над 12 500 камиона със складиран вече материал. И настояха за спешни мерки по прекратяването на всякаква дейност.

Още

Игра на нерви: Блокада спря камионите в Белащица СНИМКИ и ВИДЕО
Кариерата на „Европейски пътища“ възобновява дейността си, Белащица излиза на протест
Камиони на „Холсим“ изнасят строителен материал от кариерата над Белащица

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...