Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

Петя Данчева
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Галина ГЕОРГИЕВА


Дванадесетокласниците Петя Данчева, Маргарита Кринкова и Георги Георгиев от Руската гимназия в Пловдив са лауреати на националната олимпиада по италиански език. Пълните отличници в цялата страна са само петима, като тримата са от ЕГ „Иван Вазов“. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши училища у нас.

Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания.


Откакто е в Руската гимназия, Петя Данчева всяка година се явява на олимпиади по италиански и винаги е първенец. Шампионката споделя, че цената на успеха е много труд. „Ходих на допълнителни часове по италиански три години, за да се подготвя за всички състезания и олимпиади. Тази година разчитах изцяло на наученото в училище“, признава зрелостничката.

Петя ще кандидатства италианска филология в Софийския университет, а като лауреат на националната олимпиада ще бъде приета без изпит.

До 7. клас учи в ОУ „Димитър Талев“ в район „Южен“, където живее. Отраснала е в обикновено семейство – баща й работи в Англия, а майката е фризьорка. Има по-голяма сестра, която преди години е била в Нидерландия, но се върнала в Пловдив. На националното външно оценяване след 7. клас  Петя постига високи резултати и е приета в Руската гимназия, паралелка с италиански.

Петя Данчева

„Много исках да уча в ЕГ „Иван Вазов“ и съм доволна, че 5 години бях в това елитно училище. Учителките ми  по италиански ме накараха да обикна езика и провокираха моя интерес към Италия, към културата и историята на страната, както и към хората, които живеят там. В 8. клас за първи път посетих страната, ходихме на екскурзия от училище, а в 9. клас, след като спечелих първото място на олимпиадата, ме наградиха с 10-дневeн стаж в Рим, където посещавахме и училище за чужденци. Италианците са много учтиви, готови са да помогнат“, разказа впечатленията си  Петя Данчева.

Пловдивчанката иска да живее известно време в родината на Данте Алигиери,  Умберто Еко и Джани Родари. И вероятно ще продължи обучението си там, след като завърши СУ „Св. Климент Охридски“. Освен италиански, владее отлично английски и руски. Зрелостничката иска бъдещата й професия да е свързана с италианския.

Днес е матурата по български език и литература, на която дванадесетокласниците ще се явяват, а Петя е убедена, че ще изкара висока оценка. „Не съм ходила на частни уроци, сама се подготвях за изпита. Харесвам творчеството на Атанас Далчев и искам да се падне някое негово произведение. Надявам се да не изтеглим късата клечка с „Ноев ковчег“ на Йордан Радичков, не ми допада. Много мои съученици и приятели също не харесват романа“, признава Петя. Любимият й роман е „Железният светилник“ на Димитър Талев. Втората матура, която ще държи, е по италиански език.

В свободното си време обича да спортува. През годините е тренирала художествена гимнастика, лека атлетика, ходила е на фитнес и е посещавала народни танци.

Според нея младите хора имат бъдеще в България, макар повечето да търсят реализация зад граница. „В чужбина има много варианти за обучение, защото в някои университети предлагат специалности, които в България  ги няма. Обучението, което предлагат нашите висши учебни заведения, не отстъпва по нищо на това в чужбина. Може би, това че университетите не са толкова модернизирани, отблъсква младите. Няма лошо да завършиш в Европа или в Америка висшето си образование и след това да се върнеш в родината, за да прилагаш знанията си тук. Аз също бих поживяла няколко години в Италия, но не и цял живот. Обичам Пловдив и не бих го заменила за друг град, тук се чувствам сигурна“, казва дванадесетокласничката от ЕГ „Иван Вазов“.

Вече е готова и за абитуриентския си бал, който ще е на 24 май в ресторант „Мавруда“. Избрала си е рокля в тъмнозелен цвят. С класа са решили в началото на юни за няколко дни да отидат до Слънчев бряг. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...