Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Москва: Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли
Важно Войната в Украйна Свят

Москва: Половината от клиентите на „Газпром“ са отворили сметки в рубли

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Половината от чуждестранните вносители на руски природен газ са се съгласили с предложената от Москва нова схема на плащане и вече са си открили сметки в „Газпромбанк“, обяви руският вицепремиер Александър Новак. Той заяви, че в момента 54 големи, средни и малки компании имат действащи договори с “Газпром експорт”. „По мои данни около половината от тях вече са открили в нашата упълномощена банка специални сметки във валута и в рубли, за да осигурят постъпването на валутната печалба, конвертирането й в рубли и заплащането за доставения газ в рубли“, посочи Новак и допълни, че в близките дни ще бъде публикуван окончателният списък на компании, които са платили за газовите доставки в рубли.

От първи април Русия въведе нова схема на плащане за компаниите от така наречените неприятелски държави. Тя предвижда вносителите на руски природен газ да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”, която от своя страна да ги конвертира в рубли на Московската борса. България и Полша не приеха новите условия и газовите доставки за тях бяха прекратени. Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Европа ще се нуждае от газопровода “Северен поток 2”. В същото време Песков призна, че няма никаква надежда газопроводът да бъде въведен в експлоатация в настоящия момент.

Европейската комисия обяви тази седмица, че всичко друго, освен плащане в определената валута в газовите договори, е нарушение на санкциите срещу Русия. Финландската държавна компания „Газум“ обяви във вторник, че Русия може да спре доставките скоро след отказа й да плати на „Газпром“ в рубли.

Италианската енергийна компания „Ени“ съобщи, също във вторник, че е отворила сметки в евро и в рубли, за да изпълни предстоящи плащания за доставка на руски газ, като настоя, че това не е нарушение на международните санкции. САЩ забраниха вноса на руски петрол и газ, но Европейският съюз е разделен по въпроса за налагане на такова ембарго, тъй като няколко страни членки са силно зависими от енергийните доставки на Москва.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...