Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » БСП-Пловдив: Подаваме сигнал до прокуратурата за самоуправство, свикваме Градска конференция
Градът Общество Пловдив Политика

БСП-Пловдив: Подаваме сигнал до прокуратурата за самоуправство, свикваме Градска конференция

Снимка: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Градският съвет на БСП-Пловдив няма да се съобрази с противоуставните текстове в решението на Националния съвет от 11 – 13 май.  В неделя ще бъде свикана Градска конференция, за да бъдат запознати социалистите със ситуацията в местната организация. Това обявиха пред медиите в Пловдив временният председател на градската организация и общински съветник  Ангел Иванов, общинските съветници  д-р Атанас Баташки и Йордан Василев, както и членът на Националния съвет Атанас Петков, който е и зам.-председател на БСП – Пловдив.

Пресконференцията беше насрочена в централата на партията на ул. „Кръстю Пастухов“ 18, но се проведе пред сградата на Градския съвет.  По нареждане на областния председател Емил Караиванов и депутата Иван Петков низвергнатите от Корнелия Нинова местни социалисти не бяха допуснати вътре. Още днес ще бъде подаден сигнал до Районната прокуратура за самоуправство.

„Това е скандално и за първи път се случва в историята на БСП. Проведохме заседание на Градския съвет на 18 май и решихме, че решението на Националния съвет от 11-13 май противоречи на Устава и отказваме да го изпълним, обяви Ангел Иванов и добави, че въпросното решение все още не е пристигнало в официален вид.

„Имаше едно решение №83, което беше актуализирано с №84. С него се свалят  избраните законно председатели на Градския съвет и на Районните съвети, както и на Контролните комисии. По устав председателят на Градския съвет се избира на конференция. В момента аз съм временно изпълняващ длъжността градски председател“, припомни той.

Атанас Петков, който е член на НС разясни, че  решението от 11-13 май противоречи на устава на БСП и на законите на страната.

„С първото решение №83 от 9 април не беше станало ясно какво иска да постигне Националния съвет, показаха организационна политическа немощ, имаше противоуставни текстове. След това председателят на групичката, която бяха организирали другарите на НС, се пробва еднолично със заповед да промени решението на Националния съвет. Разбраха, че няма как да се случи и Изпълнителното бюро на НС свика неприсъствено заседание, което е отново против правилата /според правилника на НС може да се свикват неприсъствени при пандемия, а вече такава няма/. НС променя работната група и вади членовете на общопартийната контролна комисия и актуализира състава на комисията т.е. увеличава състава. Делегира права на въпросната комисия да иззема документи, печати и цялата административна и деловодна дейност на партията. А това е в разрез със законите на станата. Голяма част от тези документи съдържат лични данни, а единствият, който има право да оперира само с електронната част на данните, е служителят на „Позитано“ Калин Милчев. Всички останали нямат такива права“, коментира Атанас Петков.

По думите му някой за пореден път иска да спре дейността на местната организация. „Това е видимо и с днешните действия – областният председател Емил Караиванов е разпоредил да не ни пускат в сградата, което е странно, тъй като тук са и част от общинските съветници. Същото е направил и личният народен представител на Корнелия Нинова – Иван Петков. Това е доста срамно, но е факт. Още днес ще сезираме Районна прокуратура – Пловдив  за самоуправство. Материално отговорното лице, вписано в Търговския регистър, е  Димитрина Вакрилова, но тя не е присъствала на проверките на работната група, назначена от Националния съвет. Никой от легитимното ръководство не е присъствал на заключването на сградата и смяната на патроните на вратите и няма как да сме сигурни какво е внесено и какво са изнесли, каза още Атанас Петков.

Той подчерта още, че в разрез с Устава на БСП са освободени и Районните съвети, но е пропуснат Градския съвет. „Сигурно е техническа грешка, което означава, че Градския съвет продължава да функционира, дори и при това противоуставно решение. Новият председател ще се избере на градска конференция. Явно буквара, който им изпратих преди време, има много картинки и са се разсеяли“, пошегува се Атанас Петков.

По думите му всички тези действия са грубо погазване на устава и „опит  да ни вкарат в нарушение на законите на страната“. „Ние отказваме да нарушаваме законите на България и ще спазим решението в уставната му част, но в неуставната, няма да го направим. Искаме да защитим авторитета и личните данни на нашите хора, категоричен бе той.

Според решението на НС работната група трябва да организира събранията и конференциите по райони , както и градската конференция.

„Доскоро течеше проверка от Общопартийната контролна комисия, доколкото знам, не са открити нарушения, но официален документ нямаме. След това ще се спусне график за провеждане на районните конференции, но в момента нищо не се случва, тъй като сградата е заключена“, обясни на въпрос на ПловдивПрес Атанас Петков.

Той потвърди, че за неделя е насрочена Градска конференция от Градския съвет на БСП. Целта е да бъдат запознати всички членове на партията със ситуацията в момента.

Петков обяви, че по данни към 31 декември 2021 г. членовете на БСП са около 1800. Ангел Иванов допълни, че групата на БСП в Общинския съвет е втора по брой съветници, за разлика от групата на БСП в Народното събрание.

На въпрос на ПловдивПрес дали очаква да бъдат изключени, Петков каза: „Те така или иначе не се съобразяват с правилата, нищо чудно и да вземат да ни изключат. Единственият от тази група тук, който могат да изключат, съм аз, защото съм член на Националния съвет“.

По думите му целта е да се предаде ръководството на партията в Пловдив на хора, които досега не са били припознати като ръководители.

„Националният съвет с решението от 11-13 май  показва една неграмотност по отношение на правилата и начина на действията. Целта е да се унищожи една от малкото останали наистина функциониращи организации в страната и това е пловдивската. Показваме го и с работата ни по районите, и с работата ни като общински съветници. Нормалният начин да се решат проблемите е с диалог, но такъв липсва през последните 3-4 години. Явно някой работи по умишлен сценарий за унищожаване на партията като цяло. Пловдивската организация е втората по големина в държавата, на много други места има мъртви души и допълвани списъци. Погледнете какво се случи във Врана. Настоящият председател на партията беше публично отстранен от  Нинова, а сега в момента е един от най-приближените й хора. Той и неговата организация гарантираха избирането на Нинова за втори мандат като председател. Няма как ние да оставим партията да бъде разсипана по този начин. Дори и да ни изключат, ще продължим да работим за БСП, заяви и общинският съветник Йордан Василев. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Скандал! Бебето заключи централата на БСП за низвергнати от Нинова социалисти

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...