майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Военният министър на РСМ идва в България
Балкани България Важно РСМ РСМ Свят

Военният министър на РСМ идва в България

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска е на посещение в България. Тя е тук по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. Официалното посрещане на Славянка Петровска ще е пред паметника на Незнайния войн. Славянка Петровска ще разговаря с българския си колега Драгомир Заков и комисията по отбрана в парламента. От 2020- та година Република Северна Македония е член на НАТО и от тогава е по-интензивното участие на македонски военни в учения у нас и на български там. Военни офицери вече преминаха и през обучение във военната академия в София. Говорено е и за обучение на сержантския и войнишкия състав във военния университет във Велико Търново.

Преди време се дебатираше вариант България да поеме охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония. Но въпросът беше оставен за „бъдеще време“, след като войната в Украйна пренареди приоритетите. Допускаше се участие на РС Македония и в проекта за придобиване на 3D радари за армията ни.

Между България и РС Македония стоии въпросът за опазването на военните гробища на нейна територия. Около 500 са те от Балканските войни, Първата и Втората световна. Работи се по издирването и възстановяването им. Но поне до февруари още нямаше стартирала работа на двустранна експертна комисия за описването им.

Посещението на Славянка Петровска става ден, след като в България беше американският държавен секретар Карън Донфрийд и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...