майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси
Важно Градът Кричим Образование Пловдив Посоки Регион

Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси

Георги Георгиев

Галина ГЕОРГИЕВА


Дванайсетокласниците Георги Георгиев, Петя Данчева и Маргарита Кринкова от Руската гимназия в Пловдив са лауреати на националната олимпиада по италиански език. Пълните отличници в цялата страна са само петима, като тримата са от ЕГ „Иван Вазов“. Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши училища у нас.

Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. Вече представихме  Петя Данчева, а днес е ред на Георги Георгиев. 


Георги Георгиев чете в оригинал „Името на розата“ на Умберто Еко и много други италиански автори. Печелил е различни конкурси и е прославял Пловдив. 12.класникът е един от петимата шампиони  на олимпиадата по италиански и е поредното доказателство, че възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов“ са сред най-добрите не само в града, но и в България.

Днес Георги Герогиев и всички зрелостници се явяват на втора задължителна матура, а логичният му избор е италиански език.

Роден е в Кричим и до 7.клас е учил в местното училище „Петко Рачов Славейков“. Приемат го в Руската гимназия с италиански

„Имах желание да изучавам нещо различно, но в същото време модерно. Харесвам културата на Италия и опознах през тези години италианците. Три пъти съм бил в  страната и имам чудесни впечатления. Това лято мисля да отида отново. За първи път посетих Рим в 8. клас. Със съучениците ми бяхме  на традиционната практика, която се провежда от ЕГ „Иван Вазов“ и обиколихме още няколко града. Имахме възможност да си говорим с италианци и създадохме приятелства“, разказва Георги.

През всяка от петте години на обучение в Руската гимназия се класира на националния кръг на олимпиадата по италиански. В 9. клас завоюва второ място, в 11. клас печели трето място, а в 12. клас е първенец и е удостоен със званието „лауреат“.

 

Като награда за спечеленото второ място на олимпиадата в 9. клас заминава за Рим за 10 дни. „В училището, в което бяхме, изучаваха произведения на Итало Калвино. Творчеството му ми допадна и се запалих още повече по италианските автори. Същата година бяхме и със семейството ми в Болоня и успяхме да разгледаме северната част на Италия“, споделя младежът.

Той е  участвал в конкурси по български език и литература, по италиански  и руски. В 9.клас завоюва първо място в конкурс, организиран от Московския университет и за награда получава едноседмично обучение в Москва. Георги е писал есе на руски език, в което е представил книга, написана на италиански.

„Избраха ме на първо място в моята категория и това ми даде шанс да присъствам на награждаването. От Москва останах удивен от архитектурата. За няколко дни имах чувството, че съм обиколил цяла една страна, а се оказа, че това е малка част от всички забележителности в руската столица“, казва Георги.

Миналата година стига до трето място и в конкурса за превод от италиански на български „Трансформации“, организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Участвал е и в конкурс на сдружение „Писалка и перо“ за превод на художествен текст.

Впечатлява и журито на конкурса „Разказ в 10 изречения“, организиран от Фондация „Шанс за децата и природата на България“. Неговата творба е отличена сред най-добрите и е публикувана в сборник.

Родителите му винаги са го подкрепяли и насърчавали, гордеят се с неговите успехи.

„Ако иска да успее, човек трябва да си поставя високи цели. След като измине едно стъпало, да се стреми да изкачи и следващите. А най-голямото удоволствие е да бъде конкуренция сам на себе си. Когато постигне дадената цел, да се насочи към по-голяма и да я догони“, разсъждава зрелостникът.

Той признава, че не е пренебрегвал приятелите си заради ученето. Намирал е време за всичко – обича да чете книги и да спортува. Тренирал е тенис на маса, плуване и футбол през годините. Знае перфектно италиански и руски, справя се и с английския език.

Като лауреат има право да влезе без приемен изпит във всяко висше учебно заведение в България. Той е решил да кандидатства в Пловдивския университет „Български и италиански език“. Не е привърженик на идеята да завърши висше образование в чужбина. „За мен България може да предложи също обучение на много високо ниво. Младите хора имат бъдеще в родината си. Ако човек е мотивиран, може да успее навсякъде. Искам да се занимавам с италиански език. Той отваря много възможности, не само в образователната сфера, но и в туризма и икономиката“, казва зрелостникът.

На 18 май се проведе матурата по български език и литература. Георги споделя, че е усещал притеснение преди да се яви на изпита заради обявения нов формат, но успял да се справи с всички задачи. „Писах интерпретативно съчинение, а темата „Споменът – скръб и утеха“ по стихотворението „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов беше много приятна и можеше да се изкарат много аргументи. Дебелянов е сред любимите ми поети, а това стихотворение носи много послания и се радвам, че се падна точно тази тема. Боря се за над 95 точки т.е. за отлична оценка, но знам, че не е толкова лесно постижимо“, обяснява младежът. Вече е готов за абитуриентския си бал, който ще е на 24 май в ресторант „Мавруда“.

Благодарен е на всички учители от Руската гимназия, които са му преподавали. „Всеки един от тях е дал много за нашето развитие. Чрез напътствията и постъпките си, остава трайна следа у нас и е пример за подражание. Учителите от италианската катедра – г-жа Маргарита Василева, г-жа Росица Любенова, г-жа Румяна Златева, г-жа Моника Вини, г-жа Ружа Манолова, дадоха сърцето си за нас. Благодарение на тях научихме италианския език и опознахме културата на Италия“, признателен съм им“,  казва Георги Георгиев./ПловдивПрес

Още новини по темата

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...