Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Открит извънземен камък Египет доказва произхода на рядка свръхнова
Важно Суматоха

Открит извънземен камък Египет доказва произхода на рядка свръхнова

Извънземен камък, открит в Египет, може да бъде първата доказана проба на Земята от рядка свръхнова, съобщи електронното издание “Сайънс алърт”.

Учени от университета в Йоханесбург правят това предположение след подробен анализ на камъка Хипатия, открит през 1996 г. в Египет.

В пробите от него е установено необичайно ниско ниво на силиций, хром и манган, което предполага, че не се е образувал в Слънчевата система. Изследователите също така откриват високи нива на желязо, сяра, фосфор, мед и ванадий.

Съставът и концентрацията на елементите в пробите от Хипатия се различават от тези на моделите на обекти, образували се във вътрешността на Слънчевата система. Допълнителен анализ изключва предположенията, че скалата се е образувала от червен гигант.

Изследователите също установяват, че откритият в Египет камък не отговаря на това, което би се очаквало, ако е от свръхнова тип II – има твърде много желязо спрямо силиций и калций. Така се стига до предположението, че е фрагмент от свръхнова тип Ia.

“Ако тази хипотеза е вярна, то камъкът Хипатия ще бъде първото осезаемо доказателство на Земята за експлозия на свръхнова тип Ia”, споделя геохимикът Ян Креймърс от университета в Йоханесбург.

Специалистите обаче не могат да бъдат категорични и затова продължават с изследванията./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...