майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Надежда от Руската – лауреат на олимпиадата по френски, иска да учи корейски в Париж
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Надежда от Руската – лауреат на олимпиадата по френски, иска да учи корейски в Париж

Надежда Стефанова

Галина ГЕОРГИЕВА


Надежда Стефанова от 12. Ж клас на Руската гимназия в Пловдив  е лауреат на националната олимпиада по френски език. Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. 

Представихме вече дванадесетокласниците Георги Георгиев и Петя Данчева от ЕГ „Иван Вазов“, които са лауреати на националната олимпиада по италиански език.  Званието „лауреат“ се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас.


Според Надежда Стефанова човек може да постигне всичко с много труд и постоянство. Зрелостничката от Руската гимназия  успява да пребори конкуренцията и да се нареди сред петимата 12-класници в страната с най-висок резултат на националната олимпиада по френски език, и да получи  отличен 6,00. От Пловдив няма други лауреати. Иска да реализира мечтата си – да следва корейска филология в Париж.

До 7. клас  Надежда учи в СУ „Братя Миладинови“ в район „Южен“. Отличните оценки на националното външно оценяване но български и математика след 7. клас й дават възможност да продължи обучението си в ЕГ „Иван Вазов“. „Исках да уча в Руската гимназия, защото като малка много харесвах руския език. Приеха ме в паралелка с френски език и първата година разчитах основно на помощтта на моя дядо, който е  преподавал химия в Мароко“, разказва момичето.

През петте години в елитната гимназия се явява на олимпиади по френски, руски и български. Участва и в международна олимпиада по руски за чужденци. „Първата година не успях да се класирам на първите места, но през втората година спечелих трето място и имах възможност да се явя за сертификат по руски. В 10. клас стигнах до шесто място на националния кръг на олимпиадата по френски език, в 11. клас бях сред първите 11. Най-големият ми успех е в 12. клас с лауреатското звание“, споделя постиженията си Надежда Стефанова.

Признава, че не е ходила на допълнителни уроци, а успеха си дължи изцяло на знанията от училище и добрата подготовка, която й дават преподавателите. „На олимпиадата имаше текстове за четене с разбиране, фразеологизми и идиоми да се поставят на определени места в текст, два текста с лексикални и граматични задачи, отделно имаше други граматични задачи. Последната задача беше да се напише есе на тема за  солидарността, обяснява възпитаничката на ЕГ „Иван Вазов“, която се е справила отлично.

В петък тя се яви на втора задължителна матура, а предметът, който избра, е френски език.  Вярва, че ще получи отлична оценка. На ДЗИ по български и литература също очаква високи резултати. Макар Димчо Дебелянов да е  сред любимите й автори, решава да пише есе на тема „Тежестта на думите“, а не интерпретативно съчинение за „Споменът – скръб и утеха“ по елегията „Аз искам да те помня все така“.  Харесва също творчеството на Емилиян Станев и Йордан Йовков.

„Учителите ни са изключителни, дават ни не само знания по предметите, но и ценни житейски уроци.  Тези 5 години минаха неусетно и съм благодарна на всеки от преподавателите“, казва Надежда.

Избира да продължи висшето си образование в чужбина. „Кандидатствах във Франция корейска филология и ако ме приемат, ще я изучавам на френски. Имам възможност да уча като втори език английски. Искам да  задълбоча и знанията си по руски. Записала съм и руска филология в Париж и Лион. Чакам резултати началото на юни. Кандидатствах и за стипендия, чакам одобрение. Ако не ме приемат във Франция, ще се запиша в Софийския университет“, споделя плановете си  зрелостничката. Като лауреат има право да бъде приета във всяко висше учебно заведение в България без изпит.

Пловдивчанката е  възхитена от родината на Виктор Юго и Шарл Пиер Бодлер. Била е два пъти в Париж, влюбена е във  френската музика.

Обича да пътува и се надява работата, с която ще се занимава след време, да е свързана с пътувания. Сред вариантите за реализация са преводаческа дейност и журналистика.

Надежда предпочита да чете в свободното си време, предимно фентъзи романи. Преди години е тренирала народни танци, зумба и модерни танци. Сред любимите й места за разходка с приятели в Пловдив са Гребната база и Стария град. Предпочита родния си град пред столицата. „Животът в София е по-напрегнат, забързан, а Пловдив си е моето място, тук се чувствам свободна“, казва пловдивчанката.

„Майка ми винаги ме е подкрепяла да следвам мечтите си и да правя това, което искам“, споделя още момичето.

На абитуриентския бал, който е на 24 май, ще облече тъмносиня сатенена рокля. Като всяка абитуриентка се вълнува от предстоящата бляскава нощ, но по-голямо е вълнението къде ще я приемат да следва.

„В чужбина най-добре ще развия потенциала си по отношение на чуждите езици, особено на френския. Знам, че ще трябва да разчитам на себе си. Убедена съм, че младите хора имат бъдеще в България, аз самата бих се върнала в родината, след като завърша, за да допринеса за нейното развитие“, категорична е възпитаничката на ЕГ „Иван Вазов“. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...