Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Валентина от Английската сред най-добрите на олимпиадата по БЕЛ: Няма да оставим България!
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Валентина от Английската сред най-добрите на олимпиадата по БЕЛ: Няма да оставим България!

Валентина Нечева

Галина ГЕОРГИЕВА 


Валентина Нечева завършва Английската гимназия и е сред зрелостниците, които прославят Пловдив. Завоюва пето място на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. 

Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. 


Тя е умна, интелигентна и упорита. Владее перфектно английски и немски, сред най-добрите е на олимпиадата по български език и литература, мотивирана да научи испански, но мечтата й е да се занимава с право. Предпочита да остане в България и да се реализира тук, а не да живее в чужбина.

До 7. клас Валентина Нечева учи в ОУ „Княз Александър I“ и е благодарна на преподавателите си за знанията, които получава. На националното външно оценяване по БЕЛ  и математика постига високи резултати, приета  е в ЕГ „Пловдив“ в паралелка с немски и английски.

Има по-малък брат, ученик в Математическата гимназия. Майка й е счетоводител, а баща й  – директор във фирма. Родителите подкрепят дъщеря си и се радват на нейните успехи.

„Тези пет години в Английската гимназия бяха изключително ползотворни за мен и моето развитие. Ако се върна назад, отново бих избрала това училище. Не е мит, че ЕГ „Пловдив“ е елитна гимназия“, споделя зрелостничката.

През всички години се явява на олимпиади по БЕЛ, но в 12. клас постига най-добрите резултати. „На олимпиадата по български език и литература писах съчинение съпоставка между две произведения – „Две души“ и „Крадецът на праскови“. Другата задача беше да оценявам реферат на ученик, трябваше и да отговарям на литературни въпроси“, разказва Валентина. Представя се отлично.

На матурата по БЕЛ на 18 май избира да пише интерпретативно съчинение, а не есе. Зрелостниците трябваше да разсъждават върху  темата „Споменът – скръб и утеха“ по стихотворението „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов или да пишат есе „Тежестта на думите“.

„Очаквах да е доста по-трудна матурата заради новия формат, но бяха добре структурирани задачите. Интерпретативното съчинение повече ми харесва от есето, затова заложих на него. Доволна съм и чакам резултатите“, казва пловдивчанката и се надява да получи максималните 100 точки.

Сред любимите й автори са Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Елисавета Багряна. „Харесва ми и прозата на Елин Пелин, но поезията ми е по-близка до сърцето. Пробвала съм самата аз да пиша, обичам да разсъждавам за живота. Чета художествена литература, заради матурата –  осново българска класика, но сега ще се ориентирам към световните класици. В последно време изучавам творчеството на Ерих Мария Ремарк“, споделя Валентина.

Признателна е на преподавателката си по български език и литература Анна Султанова. „Тя ми даде изключително добра основа – това не са само правила по български или анализи по литература, а ме накара да развия въображението си и да пречупя мисленето. Литературата не е само анализи и изразни средства, а начин да достигнеш до себе си. Благодаря на г-жа Султанова, защото ме научи да не уча наизуст, а да разсъждавам и да пречупвам през моята призма всичко. Имах много добри преподаватели също по немски и математика. Езиците усвоявам с лекота, но математиката не я харесвах. Г-жа Нели Караиванова ме накара да обикна предмета, логика има навсякъде и математиката го доказва. А благодарение на учителите по немски се докоснах до немската култура и история“, разказва за изминалите пет години в ЕГ „Пловдив“ дванайсетокласничката.

Тя има сертификати по английски и немски ниво C1. Решила е да усвои и тънкостите на испанския език.

Валентина в Москва

Била е в Германия преди години, а това лято иска да посети отново Берлин. Ще следва право в Софийския университет. „Това е мечтата ми от доста време и искам да я постигна. Никой в рода ми не се занимава с право, но аз се насочих към тази специалност. Обичам да тествам възможностите си. Ако човек излезе от зоната си на комфорт, може да направи много. Надявам се да стана юрисконсулт или адвокат в някоя фирма, искам да се занимавам с корпоративно право“, чертае планове за бъдещето си Валентина.

Тя е категорична, че младите хора имат бъдеще в България. „Все повече млади хора остават тук напук на всички митове и предразсъдъци. Много амбициозни съвипускници имам, нахъсани сме да покажем, че можем да се реализираме в родината. Няма да оставим България! Чужбина вече  не е толкова привлекателна, колкото е била в миналото“, признава пловдивчанката.

Според нея, за да постигне човек високи успехи, трябва да положи много труд и да не разчита само на късмета си. „Ако искаш да се развиваш в дадена област, трябва да положиш много усилия, за да ставаш все по-добър и по-добър. Мързелът и бездействието са вредни. Воля, хъс и постоянство – това е най-важно, съветва Валентина по-малките ученици, които искат да вървят по нейните стъпки.

За подготовката си на олимпиадата и матурата тя е разчитала основно на учителката си по български език и литература. „В Английската ни учат не да зубрим, а да мислим. Когато отидем в университета, ще ни е по-лесно, защото сме се научили как да учим“, убедена е пловдивчанката.

В свободното си време предпочита да чете и да пътува. През лятото вече е планирала екскурзия до Исландия и Италия. „Човек трябва да разпуска. Другият ми съвет към по-малките е да намират време за почивка и да не се вглъбяват само в ученето“, добавя Валентина.

Валентина в Испания

Тя е обиколила доста из Европа – Португалия, Испания, Скандинавия, Италия и Русия. „Благодарение на баба аз, брат ми и братовчетка ми имаме страхотни преживявания в тези страни. Понякога емоцията е толкова силна, че ако не я изразиш, не можеш да се освободиш. Най-добре запечатваш пътуването с емоции. Водя си записки за всичко, което ме е развълнувало“, споделя зрелостничката.

В петък е държала втора матура по английски език и се надява да изкара висока оценка. Чака с нетърпение вече абитуриентския си бал на 24 май в Гранд Хотел Пловдив. Роклята, която ще облече, е в черен цвят със зеленикави елементи. „Рокля, грим, прическа, аксесоари, обувки – балът на едно момиче излиза доста по-скъпо, отколкото на момчетата. Отделно е тържеството с роднини. Не сме се изхвърляли, все пак това е една вечер и всичко е в границите на нормалното“, признава абитуриентката. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Надежда от Руската – лауреат на олимпиадата по френски, иска да учи корейски в Париж

Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...