Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Деница от Руската спечели пълна стипендия за обучение в Германия
Важно Градът Образование Пловдив Посоки

Деница от Руската спечели пълна стипендия за обучение в Германия

Деница Николова
  • Отличничката от Асеновград иска да се занимава с програмиране и с изкуствен интелект в университета в Аахен. А защо не „психолог на роботи“?

 

Галина ГЕОРГИЕВА


Деница Николова от ЕГ „Иван Вазов“ спечели пълна стипендия за обучение в Германия. Зрелостничката е сред шестимата български младежи с DAAD стипендия за изключителни постижения по немски език. Сумата покрива изцяло разноските за обучение в избран от младежите университет в Германия. Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат ученици с отличен успех и изявени способности. След като завършат бакалавърска степен, кандидатите могат да запишат и магистратура.

Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. 


Пълна стипендия за обучение в Германия! Малко са хората, които могат да се похвалят с подобно постижение. Зрелостничката Деница Николова се състезава с общо 300 свои връстници от цял свят, сред които 40 български младежи и успява да пребори сериозната конкуренция. Радва се, че е сред шестимата отличници в България, които ще следват висше образование в Германия с пълна стипендия.

Деница иска да учи компютърни науки в „столицата на кралете“ Аахен в едно от най-големите и престижни учебни заведения – Университета за приложни науки. Другият вариант, на който се спира, е същата специалност в Техническия университет в Мюнхен. „Ако ме приемат на двете места, ще избера Аахен, защото е по-малък град. След като получа дипломата си от Руската гимназия, ще кандидатствам. Срокът е до 15 юли, а най-късно август ще разбера дали съм приета. После трябва да избера университета“, споделя Деница.

Тя съветва по-малките ученици, ако след време имат амбиции да вървят по нейните стъпки, да си изберат още в 11. клас  къде и какво да учат.

За големия успех, с който могат да се похвалят само шестима българи – DAAD стипендията, казва, че пътят не е лесен, но си заслужава. „Изисква се постоянство и упоритост. Всичко започна през декември, след като вече бях се представила отлично на писмения и устния DSD изпит. Трябваше да избера университет и специалност, да представя CV и мотивационно писмо. Изпратих документите първо в София, бях одобрена за втория кръг, след това през февруари са препратили документите до централата на DAAD в Бон. В началото на май разбрах, че ще ми отпуснат стипендия и бях много щастлива“, разказа възпитаничката на ЕГ „Иван Вазов“.

Деница е родена в  Асеновград и до 7. клас учи в ОУ „Христо Ботев“. Има по-малка сестра, която е ученичка в Пловдив. Родителите й са инженери, но не говорят немски. „Основната ми мотивация да кандидатствам в Руската гимназия след 7. клас, беше, че исках да владея още един език, освен английския, който вече знаех на доста добро ниво. Затова избрах немска паралелка. Много хора не обичат немската граматика, но аз я харесвам – има логика, трябва доста неща да се научат. Този език, колкото и да е сложен, в същината си е красив“, признава момичето.

Амбицията й е да се занимава с научна и изследователска работа.  В университета в  Аахен между втория и четвъртия семестър ще може да избира между физика, биология,  психология, химия – някаква област в компютърните науки. „Ще се радвам да допринеса за развитието на науката. Искам да се занимавам и с изкуствен интелект – не, защото вярвам, че роботите трябва да заменят хората, но човечеството трябва да ги познава. Виждам бъдещето си по-скоро в програмиране на роботи. А защо не психолог на роботи? Интересно звучи, колкото и странно и налудничаво да е. Обичам математиката и програмирането, астрономия и физика също ме вълнуват.

Може пък да реша да се занимавам с графичен дизайн. Много варианти чертая в главата си, казва зрелостничката. И допълва с усмивка: „Някой ден може и професор да стана, кой знае.“

Предпочита обучението в чужбина, а не в България. Смята, че в Германия образованието е на много по-добро ниво. Освен това иска да опознае немската култура, история и традициите.

Преди дни се яви на държавни зрелостни изпити по БЕЛ и немски.

„На матурата по български език и литература писах интерпретативно съчинение на тема „Споменът – скръб и утеха“ в елегията „Аз искам да те помня все така“. Прецених, че е по-добре да разсъждавам върху творбата на Димчо Дебелянов, отколкото да пиша есе. Като цяло очаквах по-трудни въпроси в останалите модули заради новия формат, надявам се на отлична оценка. След любимите ми автори са Никола Вапцаров, Емилиян Станев и Виктор Пасков. Техните произведения, които учихме в училище, ми въздействаха силно“, споделя Деница Николова.

Не е посещавала частни уроци, разчитала е изцяло на подготовката си в ЕГ „Иван Вазов“. „Благодаря на г-жа Жана Вулева – най-добрият преподавател, много я обичам“, признателна е зрелостничката.

Не се съмнява, че се е справила и с втората матура – по немски език.

Благодарна е на учителите си в Руската гимназия за добрата подготовка. „Учителят трябва да мотивира ученика, за да може да развие качествата и таланта, който носи в себе си. Важно е човек да познава себе си, да е наясно с това какво иска да постигне в живота си, за да бъде успешен и да се чувства щастлив. Но не е достатъчно само да влагаш огромни усилия в учене, трябва и да създаваш приятелства, за да споделяш успехите си „, разсъждава възпитаничката на ЕГ „Иван Вазов“.

В свободното си време обича да чете книги и да гледа филми, след което да ги обсъжда с приятелите си. Свири на пиано и тренира спортни танци. За абитуриентския бал отдавна е готова и ще блести в лилава рокля./ПловдивПрес

Още новини по темата

Надежда от Руската – лауреат на олимпиадата по френски, иска да учи корейски в Париж

Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

Валентина от Английската сред най-добрите на олимпиадата по БЕЛ: Няма да оставим България!

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...