майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » НАСА скоро ще се сбогува със спускаемия апарат Insight на Марс
Важно Суматоха

НАСА скоро ще се сбогува със спускаемия апарат Insight на Марс

Спускаемият апарат Insight, изпратен до Червената планета от американската космическа агенция НАСА, е пред завършване на мисията си. Insight скоро няма да може да изпраща данни и изображения на земните учени, за да анализират и да разберат по-добре Марс.

Спускаемият апарат постепенно губи енергия за дълго време, тъй като се натрупва прах върху неговите слънчеви панели.

“По-тъмно” небе се очаква през следващите месеци, а една от причините е по-голямото количество прах във въздуха, което не е в полза на спускаемия апарат. Слънчевите панели на Insight биха могли да генерират около 5000 вата мощност на час на ден на Марс, достатъчно мощност за електрическа пещ да работи за час и 40 минути.

Въпреки това тези дни панелите могат да произвеждат само 500 вата енергия на час на ден на Марс, което е достатъчно за максимум 10 минути работа.

НАСА смята, че спускаемият апарат вече няма да може да поддържа работата на своя сеизмометър до края на лятото, което ще спре научната му дейност. Несеизмичните инструменти на Insight понякога ще бъдат включвани след май, но НАСА очаква спускаемият апарат да стане напълно нефункционален до декември.

Единственият начин да се предотврати този сценарий е спускаемият апарат да бъде повлиян от мощен феномен, известен като “праховия дявол”, който ще премахне праха от панелите му.

Ако 25 процента от праха бъдат премахнати от панела, спускаемият апарат може да възобнови научните си дейности.

Insight пристигна на Марс през ноември 2018 г. и прекара последните няколко години в събиране на информация за марсиански земетресения, които помогнаха на учените да измерят дълбочината и състава на кората, корпуса и ядрото на Червената планета.

Спускаемият апарат има роботизирана ръка, която е била използвана за манипулиране на сеизмометъра и топлинната сонда. Тази ръка също е била използвана за отстраняване на определено количество прах от слънчевите панели./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...