Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » НАСА скоро ще се сбогува със спускаемия апарат Insight на Марс
Важно Суматоха

НАСА скоро ще се сбогува със спускаемия апарат Insight на Марс

Спускаемият апарат Insight, изпратен до Червената планета от американската космическа агенция НАСА, е пред завършване на мисията си. Insight скоро няма да може да изпраща данни и изображения на земните учени, за да анализират и да разберат по-добре Марс.

Спускаемият апарат постепенно губи енергия за дълго време, тъй като се натрупва прах върху неговите слънчеви панели.

“По-тъмно” небе се очаква през следващите месеци, а една от причините е по-голямото количество прах във въздуха, което не е в полза на спускаемия апарат. Слънчевите панели на Insight биха могли да генерират около 5000 вата мощност на час на ден на Марс, достатъчно мощност за електрическа пещ да работи за час и 40 минути.

Въпреки това тези дни панелите могат да произвеждат само 500 вата енергия на час на ден на Марс, което е достатъчно за максимум 10 минути работа.

НАСА смята, че спускаемият апарат вече няма да може да поддържа работата на своя сеизмометър до края на лятото, което ще спре научната му дейност. Несеизмичните инструменти на Insight понякога ще бъдат включвани след май, но НАСА очаква спускаемият апарат да стане напълно нефункционален до декември.

Единственият начин да се предотврати този сценарий е спускаемият апарат да бъде повлиян от мощен феномен, известен като “праховия дявол”, който ще премахне праха от панелите му.

Ако 25 процента от праха бъдат премахнати от панела, спускаемият апарат може да възобнови научните си дейности.

Insight пристигна на Марс през ноември 2018 г. и прекара последните няколко години в събиране на информация за марсиански земетресения, които помогнаха на учените да измерят дълбочината и състава на кората, корпуса и ядрото на Червената планета.

Спускаемият апарат има роботизирана ръка, която е била използвана за манипулиране на сеизмометъра и топлинната сонда. Тази ръка също е била използвана за отстраняване на определено количество прах от слънчевите панели./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...