Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Балкани » РСМ » Петков: Ветото е национален въпрос, трябва широк консенсус
Балкани България Важно РСМ РСМ Свят

Петков: Ветото е национален въпрос, трябва широк консенсус

„За отпадане на ветото може да се говори, след като Министерството на външните работи (МВнР) представи последните резултати от прогреса по този диалог“, заяви министър-председателят Кирил Петков, който е на посещение във Ватикана.

Трябва да имаме широко съгласие по темата за Република Северна Македония, за да може всички в държавата да се чувстват съпричастни с решението, заяви още премиерът.

Петков подчерта, че не е обсъждал темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата църква в рамките на визитата. Премиерът още веднъж посочи, че е добре да бъда свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като от последния са изминали повече от шест месеца.

От тогава досега се случиха много неща – разговори, срещи, предложения. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца, смята българският премиер. Той още веднъж припомни, че евентуално решение за отпадане на ветото трябва да премине през българския парламент.

Кирил Петков изрази очакване предстоящата му по-късно днес среща с премиера на Република Северна Македония, която ще се проведе в Рим, да премине в конструктивен тон.

Нагласата, с което се срещаме, е този конструктивен диалог, който се е случвал досега, да продължи. Има много сили от двете страни на границата, които да изкарат диалога от конструктивния тон, смята Петков.

Министър-председателят посочи още, че е получил поздравления от папа Франциск за усилията на правителството да се бори срещу корупцията в България.

В рамките на днешния последен ден от двудневната си визита премиерът Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Поводът за посещението на българската делегация в Италия е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...