Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Ива Христова: Маймунската шарка рано или късно ще влезе в България
България Важно Здраве

Проф. Ива Христова: Маймунската шарка рано или късно ще влезе в България

проф. Ива Христова

„Твърде вероятно е маймунската шарка рано или късно да влезе в България.“ Това каза за bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Става дума за „вносни случаи“ от Централна и Западна Африка, където това заболяване се среща спорадично. Основният начин на разпространение е директен контакт с телесни течности или със съдържимото на тези пъпки от обрива, който е по тялото на заразения човек.

Може да се предаде и с бельо, кърпи и чаршафи, които са били в досег с този обрив, както и с пръски при кихане и кашляне, но на много близко разстояние.

„Случаите в Европа нарастват и се касае за един епидемичен взрив, който е с по-голям брой хора от досега засичаните. Иначе винаги е имало „внос“ на такива случаи, тъй като в Африка го има това заболяване, но то е самоограничаващо се“, обясни проф. Христова.

По думите й то не протича тежко. Има обрив, който е от типа на вариолата, но състоянието на пациента не е тежко. „Не само, че няма висок риск от смъртни случаи, но няма и опасност за голяма епидемия, тъй като трябва много близък контакт. Всъщност и една много малка част от контактните се заразяват“, поясни проф. Ива Христова.

Според проучване от 50 контактни само един се е заразил. Заразените основно са млади хора, тъй като по-възрастните са ваксинирани срещу вариола. Доказано е, че тази ваксина предпазва 85% и срещу маймунската шарка, допълни тя.

В края на 70-те години ваксинацията срещу едра шарка е преустановена. „Сега вече тази ваксина не се поставя, защото рискът е много малък. Все пак това са единични случаи или на дошли от Африка, или на много тесен контакт с тях“, обясни директорът на НЦЗПБ.

Още

Пловдивски епидемиолог за маймунската шарка: Контактът трябва да е близък и дълготраен

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...