Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Росен Костурков: 6 милиона подкуп са предложили на шефа на БАБХ
България Важно Крими

Росен Костурков: 6 милиона подкуп са предложили на шефа на БАБХ

Фирма осъществяваща санитарния контрол по границите предложила 6 милиона годишно на директора на БАБХ, за да не прекратява дейността й

„10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 година е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите“, съобщи в предаването „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков. По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ. Първото предложение е за 100 000 лева, а новото е в размер на 6 милиона лева годишно. „Самото предложение е отправено от бивш депутат, а ДАНС вече работи по случая“, посочи Костурков.

Самият шеф на БАБХ съобщи, че му е предложен подкуп в началото на годината. Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение.

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска да напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега, с помощта на областния управител на Хасково, ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков. Той посочи, че фирмата е осъществявала обработка на документите или представителство на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и съответно натоварване и запечатване наново на камиона и пускането му да пътува във вътрешността на Европейския съюз. „Това, което заварихме там, беше доста притеснително, защото на практика една частна фирма разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя отговаря за всичко, което има в този камион, включително и за санитарния контрол. В зоните, където се случва това, няма нито една камера“, каза още депутатът.

„Няколко стотин камиона на ден влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в помещения, където няма камери, няма друг контрол. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма, никой не може да каже, но съмненията за контрабанда не само на плодове и зеленчуци са наистина основателни“, заяви Росен Костурков. „Защото 6 милиона да предложиш подкуп срещу 10 милиона печалба, за 1, 4 милиона такива рискове не се поемат“, коментира още той. „Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме договора, атаките към „Продължаваме промяната“ и към правителството станаха много сериозни“, посочи Росен Костурков.

„В момента държавата е поела функциите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената операция, която прави тази фирма, е обработката на документите като оператор“, обясни депутатът. По думите му от фирмата саботират работата и забавят документите. „Това, което ще се случи от тук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите, контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи“, заяви Росен Костурков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...