Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Александър Държиков: Честит 24 май!
Градът Мнения

Александър Държиков: Честит 24 май!

Инж. Александър Държиков

Скъпи пловдивчани,

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-и май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник – символ на достойнството, традицията и духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура.

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, далеч надхвърля границите на националната ни карта, прекрачвайки прага на световното културно наследство. Но освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите като едно цяло. И в най-тъмните дни на хилядолетната ни история родовата ни памет остава непокътната, а духът на българския род укрепва с всяка една строфа на родния език.

24-и май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки словото, ние почитаме славното си минало, осъзнаваме настоящето и изразяваме очакванията си за бъдещето.

24-и май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, тъй както невинните детски гласчета на Найден-Геровите ученици застанаха смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г в Пловдив. Те бяха горди със своя род и не проявиха боязън нито за миг, отбелязвайки непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Уважаеми учители,

неуморно следвайте изконната си мисия, завещана от предците ни – да образовате децата ни. Знам, че обичате и пазите родния език. Не спирайте да разпалвате тази обич и в душите на всеки един от нас.

Уважаеми ученици,

бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на българския народ, открил писаното слово за много други.

Уважаеми дейци на културата и науката,

Вярвам, че ще впрегнете цялата си творческа енергия за опазване на българската самобитност, бидейки непоклатимият стожер на българската душевност и традиция.

Честит 24-и май !

Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...