Новини от Пловдив » Свят » Блъфира ли Русия със страховито лазерно оръжие и използва ли го вече в Украйна?
Войната в Украйна Свят Технологии

Блъфира ли Русия със страховито лазерно оръжие и използва ли го вече в Украйна?

Кадър: csn-tv.ru

Лазерното оръжие е бързо, точно, дискретно и рентабилно. Москва твърди, че вече използва лазерни оръжия във войната срещу Украйна. Какво могат тези оръжия и разполага ли Русия наистина с такива?

От Кремъл обявиха, че Русия е започнала да използва ново модерно лазерно оръжие в сраженията с Украйна. На пресконференция, която беше излъчена по обществения „Първи канал“ в Русия, заместник-премиерът на страната Юри Борисов обясни, че руското лазерно оръжие се казва „Задира“ и се използва, за да сваля украински дронове, пише DW.

Възможно е „Задира“ да е част от междуконтиненталната балистична ракетна система, която включва лазерния компонент „Пересвет“. Борисов заяви, че „Пересвет“ вече се използва и може да заслепява сателити, които се намират на цели 1500 км над Земята.
„Ако „Пересвет“ само заслепява, то новите лазерни оръжия унищожават целта – те директно я изгарят“, добави Борисов. Военните експерти обаче имат съмнения в достоверността на твърденията на Москва.

Що е то лазерно оръжие?

Лазерното оръжие генерира лъч концентрирана светлина, която може да нагрее обект, докато го изгори напълно. Високоенергиен лазер може да прогори дупка в дебела стомана за секунди. Лъчът се движи със скоростта на светлината, има много по-голям обсег от обикновените снаряди и може да уцели целта си с изключителна точност. Такива оръжия могат да работят дискретно, тъй като генерирането на светлинен лъч не издава силен шум. Най-важното е, че такива оръжия са много рентабилни, защото не са им нужни муниции, а само енергия, необходима за изстрелването на светлинния лъч. Нидерландският изследователски център TNO, който разработва технологии за лазерни оръжия, съобщава, че един изстрелян от системата лъч струва дори по-малко от 1 евро.

Всички тези фактори са превърнали лазерните оръжия в много привлекателни инвестиции за армиите по целия свят. Миналото лято американската армия обяви, че е изпробвала лазерно оръжие. През април министър-председателят на Израел Нафтали Бенет написа в профила си в Туитър, че въоръжените сили на страната му са тествали успешно „първото в света“ лазерно оръжие, което може да сваля от въздуха дронове, ракети и снаряди.

Твърди се, че много други държави, включително Франция, Великобритания и Китай работят по свои проекти за лазерни оръжия.

Използва ли Русия лазерни оръжия в Украйна?

„Няколко държави изучават в момента технологията и начините за използване на тези оръжия. Вероятно Русия е една от тези страни“, казва говорителят на TNO Маартен Льортцер. „Поради поверителността на такива проекти обаче ние нямаме информация за статута на тестване.“

От американското министерство на отбраната твърдят, че САЩ не са открили никакви доказателства, които да подкрепят тезата на Русия, че вече използва лазерно оръжие във войната с Украйна.

Ако в действителност вече използваха такова, то би помогнало много на Москва срещу една от най-големите заплахи за тях в Украйна, а именно: дроновете.

С дроновете си украинската армия вече няколко пъти успява да препъне руските въоръжени сили. Освен с дроновете, които биват доставяни в Украйна от страните членки на НАТО, украинците успяват да откриват и атакуват руски цели и със своите собствени военни и търговски дронове.

Юри Борисов заяви, че руската „Задира“ вече е свалила един украински дрон само за пет секунди от дистанция пет километра. От Кремъл твърдят още, че руската армия може да използва това оръжие, за да обърква сателити и военни камери и радари. Лазерите могат и да ослепяват войници – приложение, което обаче е забранено от международната конвенция от 1995.

Оръжия-чудо

Австралийският генерал-майор Мик Райън твърди, че руските твърдения не бива да се взимат твърде насериозно. Страната открай време обича да се хвали с военната си мощ, каза Райън пред „Вашингтон пост“.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече твърденията на Русия за лазерното оръжие „ясен признак за абсолютния провал на инвазията“. Според него това е доказателство, че Кремъл „се страхува да признае катастрофалните грешки, които бяха допуснати на най-високо държавно и военно ниво в Русия“.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...