Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента за Пловдивския университет. Радев към студентите: Носете България в сърцето!
Градът Образование Пловдив

Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от президента за Пловдивския университет. Радев към студентите: Носете България в сърцето!

Галина ГЕОРГИЕВА

С плакет  „Св. св. Кирил и Методий“ от Президента на Република България бе удостоен Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Отличието връли лично на проф. д-р Румен Младенов  държавният глава Румен Радев, който присъства на тържествена церемония в Драматичния театър. Днес висшето училище отбелязва три важни годишнини:  60 години от създаването на университета, 300 години от рождението на патрона си Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарская“. В залата присъстваха още кметът Здравко Димитров, ректори на висши училища, преподаватели, студенти и много пловдивчани.

Благодаря за възможността именно днес, на най-светлия български празник, да бъда заедно с вас, обърна се Румен Радев към присъстващите на церемонията. Той подчерта, че Пловдивският университет е най-голямото извънстолично висше училище у нас. „Неговата значимост се измерва най-вече с актуалността на преподаваните и усвоявани знания, с прогресивния модел на тяхното формиране, с все по-късия път между наука и практика. Искам да благодаря на преподавателите за всеотдайността в поддържане и съхраняването на традициите в университета, с усилията да обединявате в едно наука, образование и практика“, каза Радев.

Той поздрави студенти за избора да следват в ПУ „Паисий Хилендарски“. Горд съм с вашите успехи и постижения. Вашият  университет е истински храм  на знанието и духа.  Ваша отговорност е да пазите този храм чист, свят и неподправен. Ваша първостепенна задача е да разширявате българското духовно и културно пространство. Където и да отидете, с каквото и да се занимавате, носете винаги България в сърцето! Следвайте този път,  учете, работете така, че хилендарският монах  никога повече да не задава въпроса: „Поради что се срамиш да се наречеш Българин?“, обърна се Радев към студентите, а залата избухна в аплодисменти.

„Гордейте се с вашия университет и неговата история! Вие вече сте част от него. Вие сте неговото бъдеще и бъдещето на България“, каза още държавният глава.

Ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов благодари на президента Радев и кмета Здравко Димитров. „Най-големият капитал на един университет са хората , които работят и се учат в него. Да бъдеш ректор на университет като ПУ „Паисий Хилендарски“ е въпрос на чест , обществено признание и особена отговорност. Гордея се с успехите на академичната общност на Пловдивския университет, с професионализма и научноизследователските постижения на преподавателския му състав, с талантливите му студенти“, заяви ректорът. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...