Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Президентът Радев: Пловдив е орисан да бъде първи!
Важно Градът Мнения Образование Пловдив

Президентът Радев: Пловдив е орисан да бъде първи!

Президентът Румен Радев поздрави Пловдив за 24 май с празнично слово пред Хуманитарната гимнация „Св. св. Кирил и Методий“

Денят на Българската азбука, просвета и култура отново ни събира край храмовете на Българския дух. Отново днес ще ни поведат светлите образи на светите Кирил и Методий.

Портретите на възрожденци, будители, просветители, рицари на знанието.

Днес е денят, в който преоткриваме силата на Българското слово. Нашите здрави, дълбоки корени, завещани ни от достойни предци.

Пловдив е орисан винаги да бъде сред първите. Доказа го в решителните събития на Българското Възраждане. В борбата за църковна и политическа самостоятелност. В изпитанията пред Нова България. Доказал го е и днес на полето на културата и изкуството, на гражданската смелост.

Историята отреди именно в Пловдив да се зароди първата планета на Българското възраждане, както ще напише по-късно Каравелов.

Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се развее от град на град и да се превърне в празник за всяко българско училище. В символ и темел на българщината.

Тук, на здрава българска почва покълна почетта на Светите братя, за да разнесе пламъка на родолюбието и просветата из цялата българска земя. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други.

С перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.

Скъпи сънародници, нека тачим нашата история и традиции, но нека не забравяме, че пътят напред проправяме ние.

Затова, нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери. Пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите. Които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете.

Чести празник, скъпи сънародници!

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...