Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Кадър на деня » СНИМКИ Празничното шествие мина през Пловдив, поведоха го Радев, владиката и кметът
Кадър на деня Култура Пловдив Посоки

СНИМКИ Празничното шествие мина през Пловдив, поведоха го Радев, владиката и кметът

Галина ГЕОРГИЕВА


Президентът Румен Радев, кметът Здравко Димитров и митрополит Николай поведоха празничното шествие на 24 май в Пловдив.

От площад „11 май“ тръгна шествието по цялата Главна улица. Най-отпред се подреди мажоретният състав при СУ „Св.св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив, Знаменна група от Хуманитарната гимназия, а две момчета от 11.клас носят иконата на патрона на училището.

В шествието се включиха районни кметове, депутати, общински съветници, ректори на висши учебни заведения, директори на училища, учители и ученици от всички пловдивски школа.

Хиляди пловдивчани бяха довели децата си да гледат празничната манифестация, стотици снимаха с телефоните си. Президентът се спря пред  стълбите на „Каменица“, за да послуша част от тържествения празничен поздрав от хоровете на Пловдив и аплодира участниците.

„Къде е президентът?“- с този въпрос се обръщаха към родителите си много деца и бързаха да правят снимки. Президентът най-често се спираше при деца и честитеше празника.

Държавният глава бе посрещнат в 9.10 часа пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ от кмета Здравко Димитров. Президентът държа слово на тържествената церемония на пл. „11 май“ пред елитното училище.

Пловдив е орисан винаги да бъде сред първите. Доказа го в решителните събития на Българското Възраждане. В борбата за църковна и политическа самостоятелност. В изпитанията пред Нова България. Доказал го е и днес на полето на културата и изкуството, на гражданската смелост.Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се развее от град на град и да се превърне в празник за всяко българско училище. В символ и темел на българщината. Тук, на здрава българска почва покълна почетта на Светите братя, за да разнесе пламъка на родолюбието и просветата из цялата българска земя. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други.

С перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета. Скъпи сънародници, нека тачим нашата история и традиции, но нека не забравяме, че пътят напред проправяме ние, обърна се към пловдивчани държавният глава.

Поздравления поднесе и кметът Здравко Димитров. „24 май е празник на българския дух и интелигентност. Ден за почит и поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – Ангеларий, Наум, Сава, Горазд, Климен Охридски, Констатин Преславски. Тези книжовници са отворили светогледа на народите, на целия славянски род за света във времена на битки и тежки изпитания. През 1980 година Папа Йоан Павел Втори обяви Светите братя Кирил и Методий за съпрокровители на Европа. Нашето място сред европейските народи не е случайно, носи ни бъдеще, основано на славно минало. Гордеем се с нашата азбука, която е нестихващ извор на вдъхновение за поколения, един от най-силните аргументи да сме достойни на картата на европейската и световната култура“, каза градоначалникът.

„Днес все по-често говорим за свободата на словото и все по-малко за силата и отговорността към него. Първоучителите ни посочиха пътя, но нашето общество си избира как да върви по него. нека не пропускаме уроците на историята в стремежите си към светлото бъдеще“, призова Здравко Димитров.

По-рано днес 16 директори и учители бяха наградени с Почетна значка на Пловдив на тържествена церемония в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Оличията са за съществен принос в развитието на образованието.

 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров връчи отличията. „Учителската професия е една от най-благородните. Високо ценя вашия труд. Честит празник и продължавайте така всеотдайно да защитавате учителската професия. Община Пловдив застава зад вашите идеи, заедно ще вървим напред“, каза пред преподавателите градоначалникът.

 

 

Още по темата

Президентът Радев: Пловдив е орисан да бъде първи!

Наградиха с Почетна значка на Пловдив 16 директори и учители СНИМКИ

Радев дойде в Пловдив, посрещна го кметът, а ученици поискаха ремонт на Хуманитарната

Не забравяй! Нашенци наеха кораб в Цариград, за да отбележат Светите братя Кирил и Методий

ПУ „Паисий Хилендарски“ отбелязва три важни годишнини с тържествен концерт

Александър Държиков: Честит 24 май!

Здравко Димитров: Нека помним имената на първоучителите и пазим заветите на книжовността!

Слънце и дъжд на 24 май, в Пловдив ще е 29 градуса

Президентът Радев се включва в честването на 24 май в Пловдив

Паркираме безплатно в синя зона

Градските автобуси в Пловдив с празнично разписание днес

Със стотици хиляди цветя „Градини и паркове“ разкраси Пловдив за празника

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...