Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Александър Държиков: Честит 24 май!
Градът Мнения

Александър Държиков: Честит 24 май!

Инж. Александър Държиков

Скъпи пловдивчани,

Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24-и май – Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник – символ на достойнството, традицията и духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура.

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, далеч надхвърля границите на националната ни карта, прекрачвайки прага на световното културно наследство. Но освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите като едно цяло. И в най-тъмните дни на хилядолетната ни история родовата ни памет остава непокътната, а духът на българския род укрепва с всяка една строфа на родния език.

24-и май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки словото, ние почитаме славното си минало, осъзнаваме настоящето и изразяваме очакванията си за бъдещето.

24-и май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, тъй както невинните детски гласчета на Найден-Геровите ученици застанаха смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г в Пловдив. Те бяха горди със своя род и не проявиха боязън нито за миг, отбелязвайки непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

Уважаеми учители,

неуморно следвайте изконната си мисия, завещана от предците ни – да образовате децата ни. Знам, че обичате и пазите родния език. Не спирайте да разпалвате тази обич и в душите на всеки един от нас.

Уважаеми ученици,

бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на българския народ, открил писаното слово за много други.

Уважаеми дейци на културата и науката,

Вярвам, че ще впрегнете цялата си творческа енергия за опазване на българската самобитност, бидейки непоклатимият стожер на българската душевност и традиция.

Честит 24-и май !

Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...