Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » СЗО: Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка
Важно Свят

СЗО: Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка

Няма нужда от масова ваксинация на населението срещу маймунска шарка въпреки че случаите се увеличават. Това е становището на Световната здравна организация (СЗО). Въпреки увеличения брой случаи се смята, че рискът от заразяване е малък.

До момента са установени 131 заразени в общо 106 страни. Това са случаи извън регионите в Африка, където болестта циркулира от десетилетия. СЗО счита увеличения брой случаи за необичаен, но към момента заразяванията са ограничени. Във вторник бе засечен първи болен в Словения, след като редица европейски страни, среди които и Гърция, съобщиха за положителни проби. Заразеният е пътувал до Канарските острови. Той е бил прегледан в болница, но не е оставен за лечение.

Към момента у нас няма засечен заразен.
Маймунската шарка е вирусно заболяване, което се предава от животни на хора. Среща се предимно в Централна и Западна Африка, в райони, разположени в близост до тропически дъждовни гори.
Инкубационният период на маймунската шарка е от 5 до 21 дни (най-често от 6 до 13 дни).

Симптомите включват повишена температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и усещане за липса на енергия (изтощение), обясни проф. Александрова. Тя добави, че обикновено се появява обрив, който започва от лицето, но след това може да се разпространи в други области (дланите на ръцете и стъпалата, устната лигавица, конюнктивите, роговицата, гениталиите).
Като цяло случаите на маймунска шарка са леки и хората сe възстановяват в рамките на няколко седмици.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...