Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Украински съд осъди на доживотен затвор руски войник за военни престъпления
Важно Свят

Украински съд осъди на доживотен затвор руски войник за военни престъпления

Russian army's Sergeant Vadim Shishimarin, of unit 32010 of the 4th Tank Division of Moscow region, sits in cage during a court hearing in Kyiv, Ukraine, Friday, May 13, 2022. According to the investigation, on Feb. 28, a 21-year-old occupier killed an unarmed resident of the village of Chupakhivka, Sumy Oblast, who was riding a bicycle along the roadside. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Украински съд осъди 21-годишен руски войник на доживотен затвор за убийството на цивилен гражданин. Това е първата ефективна присъда за военни престъпления срещу руски военнослужещ от началото на инвазията, която започна на 24 февруари.

Младият мъж е признал, че е застрелял украинския гражданин, след като е получил заповед да го направи. Пред съда той каза, че офицер над него е настоявал цивилният да бъде застрелян, защото е говорил по мобилния си телефон и е имало вероятност да издаде позицията им на украинските сили.

Присъдата идва на фона на широкомащабен военен конфликт в Украйна, който продължава почти 90 дни. По-рано в понеделник от ООН обявиха, че е достигнат негативният рекорд от над 100 милиона бежанци в различни точки на света, които са били принудени да напуснат домовете си, заради различни военни и граждански конфликти.

От началото на конфликта се съобщава за поредица непредизвикани форми на насилие и жестока агресия на руски военнослужещи към мирното население в Украйна. Международни неправителствени организации и ООН фокусират усилията си към документирането на случаи с военни престъпления, за които по-късно да бъде потърсена съдебна отговорност.

Сред символните за войната случаи на насилие срещу цивилни се смята избиването на хиляди невинни украинци в Буча. До момента Москва отрича всички обвинения във военни престъпления и за голяма част от тях твърди, че са инсценировка.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски говори на откриването на Световния икономически форум в Давос, настоявайки за максимални санкции срещу Русия./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...