Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Астероид 4 пъти по-голям от “Емпайър Стейт” приближава Земята
Важно Суматоха

Астероид 4 пъти по-голям от “Емпайър Стейт” приближава Земята

Огромен астероид, четири пъти по-голям от “Емпайър Стейт Билдинг”, ще приближи Земята на 27 май, според Центъра за изследвания на близки до Земята обекти (CNEOS) на НАСА, съобщава „Лайв сайънс“.

Той ще премине безопасно покрай планетата ни със скорост 47 200 мили в час.

Обектът, наречен 7335 (1989 JA), ще прелети на около 4 милиона километра или почти 10 пъти средното разстояние между Земята и Луната. Предвид огромния размер на астероида (1,8 км в диаметър) и относително непосредствената близост до Земята, НАСА  го класифицира като „потенциално опасен“, което означава, че може да нанесе огромни щети на нашата планета, ако е в орбитата на Земята.

Според НАСА, 7335 (1989 JA) е най-големият астероид, който се приближава до нас тази година. Учените смятат, че той се движи с около 47 200 мили в час (76 000 км/ч.) или 20 пъти по-бързо от куршум.

До 23 юни 2055 г. обектът няма да бъде толкова близо до планетата, както след няколко дни.

Астероидът е един от над 29 000 близки до Земята обекти, които НАСА проследява всяка година и е категоризиран „Аполо“ – астероиди, които обикалят около Слънцето, докато периодично пресичат орбитата ни.

НАСА следи отблизо обекти като този и наскоро започна мисия, за да тества дали потенциално опасни обекти могат един ден да бъдат отклонени от курса си, за да не се сблъскат със Земята.

През ноември 2021 г. НАСА изстреля космически кораб, наречен „Тест за двойно астероидно пренасочване (DART), който да се сблъска челно с астероида „Диморфос“(Dimorphos) през есента на 2022 г. Сблъсъкът няма да унищожи астероида, но може да промени орбиталния му път./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...