Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Ивайла от Английската с DAAD стипендия, ще учи молекулярна биомедицина в Германия
Важно Образование Пловдив Посоки

Ивайла от Английската с DAAD стипендия, ще учи молекулярна биомедицина в Германия

Ивайла Ташукова

Зрелостничката от Пловдив върви по стъпките на по-голямата си сестра Невена, която също спечели пълна стипендия за обучение в Германия

Галина ГЕОРГИЕВА


Ивайла Ташукова от ЕГ „Пловдив“ спечели пълна стипендия за обучение в Германия. Зрелостничката е сред шестимата български младежи с DAAD стипендия за изключителни постижения по немски език. Сумата покрива изцяло разноските за обучение в избран от младежите университет в Германия. Право да кандидатстват за стипендия пред Немската служба за академичен обмен имат ученици с отличен успех и изявени способности. След като завършат бакалавърска степен, кандидатите могат да запишат и магистратура.

Стана традиция вече около 24 май ПловдивПрес да разказва за пловдивските ученици, постигнали изключителни успехи на олимпиади и състезания. 

Още една абитуриентка от Пловдив е с  DAAD стипендия – Деница Николова от ЕГ „Иван Вазов“, а ПловдивПрес разказа за постиженията й.


Ивайла Ташукова е интелигентна и упорита, успехите й са повод за гордост не само за нейните родители и учителите от ЕГ „Пловдив“, но и за Пловдив.

Ивайла учи до 7. клас в ОУ „Драган Манчов“. И упорито върви по стъпките на сестра си Невена, която също завърши Английската гимназия и спечели през 2018 година пълна стипендия за обучение в Германия, а единствено ПловдивПрес писа за успеха на момичето.

Ивайла със сестра си Невена в Кьолн

„В 7. клас е много рано да решаваш с какво искаш да се занимаваш в живота си, но в днешно време владеенето на чужди езици е голямо предимство. Сметнах, че е най-добре да кандидатствам в ЕГ „Пловдив“ и да науча още един език, освен английския, който вече знаех. Спрях се на немския, защото в 12 . клас учениците провеждат DSD изпит и получават документ за владеене на езика“, спомня си Ивайла.

По-голямата сестра Невена е добър пример за подражание и Ивайла също като кака си върви по стълбичката на успеха.

В 10. клас участва в олимпиада на PAD към немското посолство и се включва в състезание по физика, организирано от Английската гимназия съвместно с Пловдивския университет. Отборът на Ивайла грабва първото място.

Доволна е, че завършва 12. клас със спечелената пълна стипендия за обучение в Германия.“На всички компоненти на  DSD изпита имам възможно най-висок резултат, а на устния  се представих отлично. Препоръките на преподавателите ми по биология и химия също ми помогнаха. Доброволец съм и към Червения кръст“, разказва зрелостничката, която вече е кандидатствала в Германия.

Насочила се е към доста трудна специалност – „Молекулярна биомедицина“. „Тази специалност е нова и е от няколко години в Германия, все още не е въведена в България. Надявам се да ме приемат в университета в Бон. Посочила съм и още няколко града, сред които Вирцбург. Бакалавърската степен е 4 години, а след това е магистратурата“, допълва възпитаничката на ЕГ „Пловдив“.

Признава, че математиката, химията и биологията са сред любимите й предмети. „Падам си по точните науки, където има правила. Хуманитарните дисциплини не ме привличат. Реших, че искам да се занимавам с молекулярна биомедицина, която дава възможност за реализация в различни сфери. Тази специалност е по-скоро изследователска, отколкото практическа, мога да работя в лаборатория като учен и да правя изследвания, както и в клинична лаборатория. Мога да се реализирам и в сферата на акушерството, защото моята специалност търси причината да се появи дадена болест, както и нарушенията в гените. На ниво клетка се учи.  Да, сложно звучи, но за мен е интересно“, споделя Ивайла.

Ивайла на абитуриентския си бал на 24 май със своите родители

Казва, че  преподавателите в Английската гимназия са й дали изключителна подготовка. Редът и дисциплината били железни в часовете, а това щяло да й е от полза за обучението в университета.

Вярва, че на матурите преди дни се е справила отлично. „По български език и литература писах върху интерпретативното съчинение по елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов. За есето се изисква талант, текстът трябва да грабне читателя, а аз съм силна в точните науки и решаването на задачи. Харесва ми творчеството на Пейо Яворов и Никола Вапцаров. Английската ни даде добър старт и материалът, който изучавахме през годините, ще ми е полезен, като отида да уча в Германия“, убедена е възпитаничката на ЕГ „Пловдив“. За втора задължителна матура е избрала английския, а не немския.

На връх Мусала

В свободното си време предпочита пътуванията и планинския туризъм, както и разходките с любимото си куче Ая. Фотографията е другото й хоби, обича още да кара ски и да плува.

„В чужбина и България има страхотни места. На Мусала съм се качвала със семейството и след време бих искала да покоря по-високи върхове в чужбина. В планината се чувствам свободна, там разпускам най-добре“, искрена е Ивайла.

С кучето Ая на Бачковския водопад

Била е в Германия и Лондон, впечатлена е от дисциплината на немците.

Изборът й да учи в чужбина е продиктуван и от мнението й, че образованието там е на по – високо ниво. „В България властта не прави нищо, с което да задържи младите хора. Не мотивират завършващите елитни гимназии да останат в страната, а ги принуждават да търсят реализация в чужбина. В Германия има много варианти за подпомагане на чуждестранни студенти и това е допълнителен стимул за нас“, категорична е Ивайла Ташукова./ПловдивПрес

Още новини по темата

Валентина от Английската сред най-добрите на олимпиадата по БЕЛ: Няма да оставим България!

Деница от Руската спечели пълна стипендия за обучение в Германия

Надежда от Руската – лауреат на олимпиадата по френски, иска да учи корейски в Париж

Шампионът по италиански Георги от Руската чете Умберто Еко в оригинал и печели конкурси

Петя от Руската, лауреат на олимпиадата по италиански: Цената на успеха е много труд

Невена от Английската спечели пълна стипендия за обучение в Германия

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...