Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Петър Стоянов: След като преди 25 години преодоляхме онези трудности, ще се справим и сега
България Важно Мнения

Петър Стоянов: След като преди 25 години преодоляхме онези трудности, ще се справим и сега

Петър Стоянов
Петър Стоянов

След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности, каза пред журналисти в резиденция „Бояна“ президентът Петър Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.). Днес той навършва 70 години. На 25-годишнината от встъпването му в длъжност като държавен глава и 25 години от трите знакови събития, които промениха в голяма степен най-новата история на България и за които президентът Стоянов изигра ключова роля, е посветена и конференцията „Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)“.

Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес, спомни си Стоянов – разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история, отбеляза той.

Стоянов напомни: тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода, пише БТА.

Ако трябва днешните политици да мислят, то е как, вървейки нагоре, развивайки се икономически, България да успее да обърне внимание на тези хора, които са най-малко защитени, посъветва Стоянов.

Според него идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение в някои исторически моменти може да се окаже неправилната идея. В определени исторически моменти всяка страна има нужда от лидери, които да прогледнат няколко десетилетия напред, отбеляза президентът.

Петър Стоянов е убеден, че начинът да се излезе от кризата е да си повярваме. Ние не можем да стоим на края на стола в Европейския съюз като в последния момент поканен роднина от провинцията, задължително трябва да имаме своя физиономия, свое мнение, свой ясен изказ, каза президентът. Не можем непрекъснато да се тревожим дали сме оценени и дали сме получили достатъчно поздравления и да изпадаме в униние, когато не ги получим – иска се самочувствие, категоричен е Петър Стоянов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...