Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Въпрос на дни е Община Пловдив да получи голям подарък от УМБАЛ „Пловдив“
Важно Градът Здраве Мнения Общество Община Разследване

Въпрос на дни е Община Пловдив да получи голям подарък от УМБАЛ „Пловдив“

УМБАЛ - Пловдив
УМБАЛ - Пловдив
  • Здравни неуредици изправиха на нокти Министерство на здравеопазването
  • Ръководствата на ОРБ проспали да извадят нотариални актове за земята, върху която е построена най-голямата Окръжна болница у нас

Екип на „ПловдивПрес“


УМБАЛ „Пловдив“ не разполага с документи за собственост на земите, върху които е построено лечебното заведение и е въпрос на дни Община Пловдив да придобие имотите по давност. До това заключение стига звено „Вътрешен одит“ на МЗ, чиито резултати са изправили на нокти здравните власти у нас, научи ПловдивПрес от свои източници в здравната ни система.

Липсва писмен документ, от който да е видно, че при създаването на търговското дружество „МБАЛ – Пловдив“ АД през 2000 година земята му е предоставена в собственост, пише одиторът. Става въпрос за близо 90 дка имоти, които, ако до 11 юни 2022 г. не бъдат актувани като собственост на болницата, ще бъдат придобити от Община Пловдив.

Историята се заражда през 2000 година, когато „МБАЛ – Пловдив“ АД (сега „УМБАЛ – Пловдив“ АД) става правоприемник на бившата Обединена районна болница на Пловдив и придобива земя – общинска собственост, съгласно Акт от 1 октомври 1997 година.

След преобразуването обаче нито едно ръководство на болницата не е задействало процедурите за смяна на собствеността върху терена. Земята само е заведена в баланса на дружеството, но това е счетоводна операция, която не е достатъчно основание на съда да постанови решение, с което да признае правото на собственост на болницата върху обсъждания поземлен имот, алармира одиторът.

Казусът остава висящ 12 години, докато на 11 юни 2012 година, по времето на кмета Иван Тотев Община Пловдив изважда нов акт за общинска собственост на имота от 88 дка.

Следват 10 години бездействие от страна на ръководствата на болницата, а обратното броене вече тиктака в полза на Община Пловдив. Изпълнителни директори в този период са д-р Аргиров, д-р Мильотев, доц. Йорданов и д-р Генев.

„До приключване на фактическите проверки по одитния ангажимент, не се представиха документи за завеждане на дело и за защита на интересите на лечебното заведение от страна на изпълнителния директор на УМБАЛ „Пловдив“ АД и оспорване на акта за общинска собственост, пише в одиторния доклад.

Едва след предупреждението на одитора, сегашното ръководство се наема да заведе съдебен иск, за да защити интересите на държавата като мажоритарен акционер в УМБАЛ „Пловдив“ АД. Искът би трябвало да бъде внесен преди изтичането на крайния срок 11.06.2022 година, преди да настъпи придобивната давност, тоест преди Община Пловдив да получи подаръка – поземлен имот от над 88 декара.

Още в зората на милениума точно за тези земи се заформи голям скандал, затова че се опитаха да ги откъснат от активите на болницата. Тогава безуспешно, но явно времето в случая „приспива“ и вместо насила, имотите могат до дни да се превърнат в подарък.

Теренът от над 88 дка се намира в един от най-атрактивните райони за живеене и бизнес в Пловдив, а в перспектива ще се превръща в още по-желан за инвестиции и строитество. В съседство са новият корпус на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с модерните нови общежития и хилядите младежи.

Тук са и двете елитни езикови гимназии – Английската и Руската, което си е джакпот за семейства с деца на ученическа възраст. Чист въздух, чудесни битови условия с нови магазини и места за спортуване – на една ограда с модерната спортна зала на ПУ, отсреща е стадион „Марица“.

На един хвърлей през река Марица е Гребната база, а по плановете на Община Пловдив след няколко години чисто нов мост с няколко платна и нива ще свързва района с целия спортен комплекс край Гребния канал и парк „Отдих и култура“. Локацията е прекрасна откъм транспорт, защото по широки булеварди се стига за минути и в най-отдалечения край на Пловдив, а за няма и минута с кола си на Околовръстното шосе./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...