Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Докараха обзавеждането в Белодробна, ремонтират трескаво за 1 юни
Градът Общество Община Пловдив

Докараха обзавеждането в Белодробна, ремонтират трескаво за 1 юни

  • Първите 12 бежански семейства ще бъдат подслонени в кризисния център навръх Деня на детето

Деси ДАМЯНОВА, стажант-репортер


Пералните са строени, баните – обновени, а мебелите и матраците се разпределят по прясно боядисаните стаи. Бившата Белодробна е неузнаваема след по-малко от два месеца усилен труд на доброволци и на бригади от „Жилфонд“, „Чистота“ и „Градини и паркове“.

12 семейства на първо време ще намерят подслон и уют в реновираната бивша болница „Кудоглу“ от 1 юни. Лечебното заведение вече е преустроено в бежански център и в перспектива може да приема до 300 души, ако се ремонтира цялата сграда.

Пералните вече са вързани за ВиК системата и електричеството.
Пералните в санитарните помещения вече са вързани за ВиК системата и електричеството.

Благодарение на многото дарители, сред които са Димитър Георгиев, собственик на „Роза импекс“, които е почетен консул на Украйна в Пловдив, бизнесмени и доброволци, доскоро запуснатата постройка е коренно преобразена, видя на място репортер на ПловдивПрес. Дори и в съботния ден няколко жени от Украйна шетат из стаите, а бригадите на „Жилфонд“ монтират бойлери, кранчета и огледала в умивалните, поставят паркет и измазват стените.

В помещенията са натрупани нови матраци, чаршафи, одеала и мебели за бъдещите обитатели. Докарани са бебешки легла, препарати за чистене. Търсят се дарители за рамки на дарените вече матраци, за да не спят обитателите направо на земята.

В баните са обособени кътове за деца, ремонтирани са пералните и кухненските помещения. Отговорниците на кризисния център напомнят, че това не е хотел, а временно убежище за пострадали бежански семейства, докато си намерят работа и стъпят на краката си.

Бежанците ще могат да пребивават само при спазване на мерките за ред, лична хигиена и поддържане на чистота в центъра.

В момента в Пловдив и региона са намерили подслон близо 5000 бежанци, които се намират в квартири, хотели и в общински сгради.

Сред украинките, които и през уикенда чистят и подготвят бъдещия бежански център, е Татяна. Дошла с една чанта багаж от Запорожие. „Избягахме от войната и се озовахме в България. Благодарна съм за топлото посрещане“, говори Татяна, докато разхожда екипа на ПловдивПрес из ремонтираните помещения.

Тоалетните и умивалните са ремонтирани, има нови бойлери и мивки, огледала, теракот.
Тоалетните и умивалните са ремонтирани, има нови бойлери и мивки, огледала, теракот.

Татяна споделя, че нейна близка, майка на 4 деца, е успяла да се спаси от кошмара на войната и вече успешно се е устроила със съпруга си в квартал „Мараша“. Към днешна дата и двамата са си намерили работа, живеят с прилични доходи и са наели уютна квартира.

Друга доброволка – Соня, разказа, че е участвала активно в изхвърлянето на боклуците и почистването на стаите. „Центърът не е само временен дом за пребиваване. Той е убежище за хора със сходна участ, които да намерят подкрепа, приятелско разбиране и съпричастност в този толкова труден момент“, размишлява Соня.

Новите матраци са струпани по стаите, има и детски легла.
Новите матраци са струпани по стаите, има и детски легла.

Украинците вече се познават с работниците от „Жилфонд“, които от края на март работят в сградата, за да я превърнат в удобно и приветливо място за живеене. Често дори си помагат един на друг. Момичетата пускат украинска музика, а майсторите работят с още по-голям мерак.

Истината е, че ако войната продължи, то и бежанската вълна ще се засили. В момента най-много бежанци у нас има във Варна и Бургас, където имат големи хотелски бази и доста хотели се включват в програмата за настаняване на бежанци срещу финансова подкрепа от държавата. В Пловдив малко хотели се включват в тази програма, а включилите се го правят с 4-5 стаи. С подобен център ще помогнем повече, смята зам.-кметът Георги Титюков.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров лично се включи в началота на април в почистването на бившата болница, като сам вадеше стари мебели, дори спаси платно със стари фотоси на болница „Кудоглу“ и на дарителя Димитър Кудоглу, докато група русокоси украинки ги изнасяха и ги хвърляха сред боклуците.

Официално центърът за бежанци ще заработи на 1 юни.

Още

Общината плаща режийните на настанените в Белодробна украинци, прави и забавачка

Превръщането на Белодробна болница в бежански център на финала

Зико: До 15-20 дни Белодробна ще е готова да приема бежанци от Украйна (ВИДЕО)

Георги Титюков пред Plovdiv-press: Обединяваме всички кризисни центрове за бежанци в Белодробна болница

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...