Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Невиждана градушка затрупа Златоград, Мадан, Борино, улиците побеляха с 15 см лед
България Важно Девин Доспат Златоград Инциденти Мадан Неделино Регион Рудозем Смолян

Невиждана градушка затрупа Златоград, Мадан, Борино, улиците побеляха с 15 см лед

  • Леденият дъжд унищожи реколтата

Порой и градушка удавих Златоград този следобед. Валежът бил около 15 минути, но изключително интензивен и буквално набил в земята всички насаждения, а улиците се превърнали в реки и изнесли градините на хората. Водата от улиците течеше на водопади в речното корито, предава СмолянПрес.

„Между 10 -15 см ледена покривка натрупа в Златоград след падналия порой този следобед. Всички насаждения са унищожени, както и овошките. На места има над 20 см натрупвания от ледени зърна, а където се отводняват решетките дебелината на ледената покривка е между 40-50 см. В момента дежурни екипи от администрацията отпушват решетките. Има запушване на отводнителни канали, не можаха да поемат този обилен валеж“, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев. В най-южния ни град започват огледи за щетите след обилната градушка.

 

Градушки удариха десетки селища в Родопите. Днес валя в общините Девин, Борино, Мадан, Златоград. В социалните мрежи хората споделят клипове с бяла покривка от ледени зърна, наводнения на улици и приземни помещения и съсипана реколта.

Заради обилните дъждове, големи скални късове затрупаха тази нощ пътя за село Буйново в община Борино и го откъснаха от света. Скалите бяха между 80 и 100 кубика.

 

Разчистването на огромните отломъци продължи през целия ден, за да се отвори частично поне едно платно за движение. Сутринта на ръка са доставени хляб и хранителни продукти в селото.

„Пътя още се разчиства, ще продължи няколко дни разчистването, но не само този  път за Буйново е затрупан, и по пътя за Чала също разчистваме, където също са паднали камъни. Разчистваме с тежка техника“, каза кметът на Борино Мустафа Караахмед.

Той алармира отново за проблема на пътя Тешел-Борино, който е разрушен от наводнението през месец декември м.г. и при всеки дъжд пропада. Ако не се вземат спешни мерки три села ще останат без достъп – Ягодина, Буйново и Кожари, заяви Караахмед.

Читатели ни изпратиха снимки:

Снимка от Мугла:

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...