Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Мистерията най-накрая е решена: Защо някои пушачи никога не развиват рак на белия дроб?
Важно Суматоха

Мистерията най-накрая е решена: Защо някои пушачи никога не развиват рак на белия дроб?

Пушенето на цигари е рисков фактор номер едно за рак на белия дроб, а тютюневите изделия причиняват до 90 процента от смъртните случаи от рак на белия дроб само в Съединените щати.

Несъмнено най-сигурният начин да се предпазите от рак на белия дроб е да избягвате пушенето на цигари, но в същото време е вярно също, че не всички пушачи през целия живот са обречени да развият този вид рак. Всъщност огромното мнозинство не го развиват. Учените отдавна се чудят защо и ново проучване подкрепя идеята, че генетиката играе роля.
Сред хората, които пушат, но никога не получават рак на белия дроб, учените са открили интересно предимство. Клетките, покриващи белите им дробове, изглежда е по-малко вероятно да мутират с течение на времето. Резултатите от ново проучване, публикувано в научното списание Nature, предполагат, че гените за възстановяване на ДНК са по-активни при някои хора, което може да предпази от рак, дори когато пушат редовно.

В изследването са използвани генетични профили, взети от бронхите на 14 непушачи и 19 леки, умерени и тежки пушачи. Повърхностните клетки, събрани от белите дробове на участниците, бяха секвенирани индивидуално за измерване на мутациите в техните геноми.

Тези белодробни клетки оцеляват с години, дори десетилетия и следователно могат да натрупват мутации с възрастта и тютюнопушенето. От всички видове белодробни клетки те са най-склонни да станат ракови, обяснява Саймън Спивак, епидемиолог и пулмолог в Медицинското училище Алберт Айнщайн.

Според авторите на изследването резултатите „недвусмислено показват“, че мутациите в човешките бели дробове се увеличават с естествената възраст, а увреждането на ДНК при пушачите е още по-значително. Тютюневият дим отдавна се свързва с причиняване на увреждане на ДНК в белите дробове, но ново проучване показва, че не всички пушачи са изложени на еднакъв риск от развитие на рак на белия дроб.

Докато количеството цигари, което човек пуши, би било свързано с увеличаване на скоростта на клетъчна мутация, след приблизително 23 години пушене на една кутия на ден, този риск е в своя пик.

Има няколко фактора

„Най-големите пушачи не са имали най-голямо натоварване от мутации. Нашите данни предполагат, че тези индивиди може да са оцелели толкова дълго, въпреки обилното си пушене, защото са били в състояние да потиснат по-нататъшното натрупване на мутации. Това изравняване на мутациите може да се дължи на факта, че тези хора имат много специализирани системи за възстановяване на увреждане на ДНК или детоксикация от цигарен дим.“

Резултатите от проучването могат да помогнат да се обясни защо 80 до 90 процента от пушачите през целия живот никога не получават рак на белия дроб. Резултатите биха могли също да помогнат да се обясни защо някои хора, които изобщо не пушат, развиват тумори. Докато токсичният цигарен дим изглежда причинява допълнителни клетъчни мутации в белите дробове, дали тези мутации се развиват в тумори зависи от това колко добре тялото може да поправи ДНК или да намали увреждането на ДНК.

Гените, участващи във възстановяването на ДНК, могат да бъдат наследени или придобити, но те не са единствените фактори, които влияят на риска от рак при човека. Факторите на околната среда, като диетата, също могат да повлияят на хранителните вещества в тялото, които влияят върху развитието на тумора.

Какво прави тялото на индивида по-добро при възстановяване на ДНК, все още е въпрос на дебат и вероятно сложно, но новите открития показват, че този процес е тясно свързан с развитието на рак на белия дроб.

„Сега искаме да разработим нови тестове, които могат да измерват капацитета на някого за възстановяване или детоксикация на ДНК, които биха могли да предложат нов начин за оценка на риска от рак на белия дроб“, каза генетикът Иън Уейг./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...