Новини от Пловдив » Важно » Жега и гръмотевични бури през юни, термометърът скача до 37 градуса
България Важно Посоки

Жега и гръмотевични бури през юни, термометърът скача до 37 градуса

Снимката е илюстративна

Жега и гръмотевични бури ще се редуват през юни месец. „Най-ниските температури  ще бъдат между 8 и 13 градуса, а най-високите – между 32 и 37 градуса“. Това съобщи за БТА асистент д-р Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Той каза, че тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса, по долината на река Струма – около 23 градуса, за високите полета – между 17 и 19 градуса, а за планините – между 3 и 12 градуса.

Месечната сума на валежите, в по-голямата част от страната, ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 70 до 130 литра на квадратен метър. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.

През първите дни на юни над страната ще преобладава слънчево време с преобладаващи максимални температури между 28 и 33 градуса. Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони и на отделни места ще превали и прегърми. Към 6-и юни през страната ще премине атмосферен фронт, температурите ще се понижат и въздушната маса ще стане неустойчива. До края на периода на много места, главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия за градушки.

И през повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и юни, когато и температурите относително ще са по-ниски. През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дни валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години през юни в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

Астрономическата справка за юни показва, че в началото на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 56 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 53 минути, и залязва в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 14 минути.

Фазите на луната през юни са: на 7 юни е първа четвърт, на 14 юни е пълнолуние, на 21 – последна четвърт, а на 29 юни е новолуние.

„Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12 часа 14 минути, когато е лятното слънцестоене“, съобщи асистент д-р Красимир Стоев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...