Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Кметът: Общинските предприятия направиха невъзможното, за да преобразят Белодробна в Център за бежанци
Градът Общество Община Пловдив

Кметът: Общинските предприятия направиха невъзможното, за да преобразят Белодробна в Център за бежанци

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Община Пловдив впрегна всичките си ресурси, за да помогне на тези изпаднали в беда хора, но къде е държавата, къде е областният управител?

Тези остри думи отправи кметът Здравко Димитров на пресконференция по повод настаняването на украински бежанци в бившата Белодробна болница „Димитър Кудоглу“ в Пловдив.

Здравко Димитров и зам.-кметът Георги Титюков разказаха за дейностите, които общинските структури са извършили в Белодробна болница, за да може от изоставена сграда от март 2015 година до 2022 година, тя да бъде пригодна за временно настаняване на украинци, бягащи от войната. Стана ясно, че се предвижда базата на бившата болница да се използва за временно настаняване – до 3 месеца, след което хората да бъдат пренасочвани към наемния пазар на имоти.

„Бежанската криза не подмина и Пловдив. Помните в какво състояние беше белодробна болница „Кудоглу“, не че сега състоянието е цветущо и каквото трябва да бъде, но със средствата, с които разполага Община Пловдив и с доброволния труд, постигнахме това“, посочи Здравко Димитров и благодари на директорите на ОП „Жилфонд“, на ОП  „Паркове и градини“, ОП „Чистота“ и „Дезинфекционна станция“, че са направили и невъзможното, за да се вместят в кратките срокове, за да превърнат запустялата от години сграда в приветлив Център за настаняване на бежанци.

Кметът уточни, че цялата сграда е дезинфекцирана отвътре и от вън, оправена е ВиК инсталацията, топлоподаването, монтирани са бойлери и перални. Здравко Димитров благодари също така и на доброволците Наталия Еллис и Лана Петкова.

„Ще направим всичко възможно да намерим нова техника и за кухнята. Използвам случая да апелирам най-после Областна управа, държавата, министерството и институциите, които отговарят, да влязат в ролята си относно проблемите в Пловдив на тази тема. Г-н Титюков може да ви каже колко писма сме писали, на всяка оперативка го поставям този въпрос, до къде сме стигнали, но според мен резултатът не е такъв какъвто трябва да бъде. Имам чувството, че някой бяга от отговорност. Докато трябваше да намерим помещение, ние помогнахме, Община Пловдив подаде ръка, ремонтираме, колкото можем, но с това не означава, че на някой отговорностите му отпадат. Аз не съм видял тука да дойде някой от Областна управа“, посочи още Димитров.

„15 лв. на ден за изхранване и подслон са нищо. 40 лв. не стигаха, сега 15 лв… Държавата трябва да помогне, да влезе в ролята си, не само да се носят нови костюми“, заяви кметът Здравко Димитров, който посети бившата Белодробна болница. Там вече има 5 жени със 7 деца. „Тук не съм видял и някой от областната управа, а властта трябва да носи отговорност“, каза още Димитров.

Преди два месеца започна обновяването на сградата. В ремонта се включиха общински предприятия, както и доброволци украинци, които живеят в Пловдив. Обновяват се първият и вторият етаж, общо 53 стаи с по три легла. Ремонтите продължават. Планира се и създаване на детска градина там.

„От едно призрачно място сградата стана така, че да приема хора. Условията не са луксозни като хотел, но бежанците ще имат подслон. Аз също апелирам държавата да помогне. Към момента тези хора ги изхранваме по договора, с който изхранване ползвателите на социалните услуги. На ден това струва 7,2 лв. на човек, т.е. тези 15 лв. не са достатъчни“, коментира и зам.-кметът Георги Титюков.

Альона и Марина са две от жените, настанени в бившата Белодробна болница. Те благодариха за съдействието и помощта. Марина дори учи български и вече малко говори.

Альона от Запорожие

Наталия Елис, доброволката, която от началото на войната помага на свои сънародници в Пловдив, също благодари за помощта. Тя подчерта, че такава са получили и от областната управа, където работят с психолози, получават и друга помощ.

Още

Проверяват ремонта на Белодробна болница

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...