Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Министър Божанов: МОН, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки
България Важно Политика

Министър Божанов: МОН, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки

Божидар Божанов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки. Това обяви пред Нова телевизия министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Атаката срещу сайта на МОН е била точно преди матурите. „Опитът е неуспешен. Но регистрирахме доста завишен трафик в сайта на МОН”, обясни той. По думите му постоянно има подобни опити към различни институции.

При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени.

„В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час”, обясни Божанов.

Грешката при старта на електронните направления, която прати всички пациенти на гинеколог, е съвсем различно нещо, каза министърът.

„От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Вече са отстранени тези проблеми”, каза Божанов.

Министърът коментира и дезинформацията в социалните мрежи.

„Най-абсурдното, което съм видял, е, че Путин е умрял и сега го играят двойници. Най-лошото е, че Facebook ми я препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Те нямат обяснение за това”, заяви Божанов. „Facebook следят не само какво четем на техния сайт, а и на всички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR трябваше да въведат опция да изключиш това следене. Но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Искам активен разговор с тях за това как този профил се отразява в препоръките. Затова бях и в ЕК. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва”, каза министърът.

Социалната мрежа имала частичен отговор, който не удовлетворява нашето министерство. „Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация”, обясни Божанов./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...