Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Какво си казаха на Тристранката за бюджета (ОБОБЩЕНИЕ)
България Важно Политика

Какво си казаха на Тристранката за бюджета (ОБОБЩЕНИЕ)

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди трите законопроекта за актуализация на бюджета. От синдикатите и бизнеса изказаха редица забележки. Според бизнеса е необходимо да се заложат енергийни помощи, които да продължат през следващите месеци, те искат компенсации за скъпата електроенергия. Синдикатите от своя страна изразиха недоволство, че в бюджета няма ръст на минималната работна заплата, а парите за хората в държавния сектор не се увеличават.

„Имаше изразени становища и от страна на бизнеса, и от страна на синдикатите. Като цяла актуализацията включна основно антикризисните мерки плюс актуализация на пенсиите, плюс някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от проектите, които са предвидени от министерствата. Становищата бяха разнопосочни“, каза министърът на финансите Асен Василев след края на Тристранката.

„Настояваме антикризисните мерки да са и антиинфлационни“, заявиха от Българската стопанска камара след заседанието. Представителите на бизнеса заявиха, че не са видели гаранция за продължаване на компенсациите за електроенергия за небитови потребители.

„Не подкрепихме предложението за актуализация на бюджета на ДОО. Предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата“, казаха от своя страна от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Те се въздържаха и от подкрепа за актуализацията на държавния бюджет.

„Надяваме се в изменението на закона на енергетиката да се фиксира конкретен ангажимент на изпълнителната власт да се осигури енергия за бизнеса на конкретна цена“, казаха от асоциацията. Според тях увеличаването на размера на държавния дълг е обоснован, в момента дълговият пазар позволява набирането на средства на конкурентна цена. „Смятаме, че тази мярка е закъснявала, тя трябваше да бъде направена, когато бяха отрицателни лихвите на държавни дългове“, допълниха още те.

Любослав Костов заяви, че КНСБ не подкрепя и трите бюджета.

„Нивото на амбиция е ниско. Каквото и да си говорим, ние не виждаме политика по доходите и това е нашето основно притеснение. Няма предвиден ръст на минималната работна заплата, настояваме да е 760 лева“, каза той и добави, че вероятно ще се стигне до браншови протести, които КНСБ ще подкрепи.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” посочи от своя страна, че не подкрепят законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК.

„Актуализацията на Държавното обществено осигуряване го подкрепят, макар начина, по който е направен, най-малкото защото има гарантирано увеличение на пенсиите“, каза тя.

Според Григорова, докато се правят повече разходи, по никакъв начин не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ.

По-рано министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че реформата на социалното подпомагане започва с реформа в Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Той подчерта, че от 1 януари догодина ще се предприемат реални стъпки към реформа в тази посока. Общо 8 млрд. и 247 млн. лева бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) са заложени в предлаганата актуализация, която социалните партньори обсъждат днес.

Предвидено е парите за пенсии през тази година да са в размер на 15 млрд. 590 млн. лева, с които кабинетът се надява да осигури осъвременяването на отпуснатите до края на миналата година пенсии с 10% от 1 юли, а също и нов механизъм за изчисляването на пенсиите за трудов стаж от 1 октомври. В тези две стъпки за повишаване на пенсиите влизат и COVID добавките от 60 лева, които стават неразделна част от тях. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли, стана ясно по време на дебатите. От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст се очаква да бъде 467 лева, а максималната – 2000 лева. Социалната пенсия за старост ще е 247 лева, а средната ще достигне 666 лева.

Министърът на финансите Асен Василев отбеляза по време на обсъждането, че целта на тези мерки е доходите на най-уязвимите социални групи да бележат ръст в инфлационна среда.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди и актуализацията на средствата в Националната здравноосигурителна каса от 1 юли. В законопроекта са заложени 4 млн. лева допълнително за разкриване на 100 щатни бройки в администрацията. С 56 млн. лева се увеличават и здравноосигурителните плащания, а 46 млн. лева ще отидат за болнична помощ.

По повод актуализацията на бюджета премиерът Кирил Петков по-рано каза, че тя решава един базов проблем – въпреки че икономиката в последните четири месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи.

„Акцентът на актуализацията е да покрием точно тези хора, защото нашето обещание е никой да не е под линията на бедност, каза Петков. Ние искаме да си изпълним това обещание и това ни е първият приоритет“, допълни той.

По думите му работодателите знаят, че това, което е обещано, ще бъде направено. „Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система ще бъдат върнати обратно на бизнеса“, увери министър-председателят.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...