майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Отцепниците от ДНР осъдиха на смърт двама британски военнопленници
Важно Свят

Отцепниците от ДНР осъдиха на смърт двама британски военнопленници

Двама британци и един мароканец, които са били заловени, докато са се сражавали за Украйна, бяха осъдени на смърт от руски съд в Източна Украйна. Британците Ейдън Аслин и Шон Пайнър, както и Саудун Брахим, са обвинени, че са били наемници, съобщават руските държавни медии. Съдът, който не е международно признат, се намира в проруската т.нар. Донецка народна република.

Адвокатът на британците заяви, че всички те желаят да обжалват присъдата, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

И тримата мъже са обвинени в наемничество, насилствено завземане на властта и преминаване на обучение за извършване на терористични дейности, посочва РИА Новости. Семействата на британците настояват, че те са дългогодишни членове на украинската армия, а не наемници.

Двайсет и осем годишният Ейдан Аслин и 48-годишният Шон Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април, съобщава в.”Телеграф”. Те са обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че и двамата са живели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната, посочва изданието. Мароканецът Брахим Саадун е студент, който се биел на страната на украинската армия и бил пленен през март в малък град между Мариупол и Донецк. Процесът срещу тримата започна във вторник и се проведе при закрити врата.

Правителството на Обединеното кралство е “дълбоко обезпокоено” от смъртните присъди, издадени на г-н Аслин и г-н Пайнър, и продължава да работи с Украйна, за да осигури освобождаването на двамата мъже, заявиха от “Даунинг стрийт”.

Говорител добави, че военнопленниците “не трябва да бъдат използвани за политически цели” и посочи законите на войната, залегнали в Женевската конвенция, които предоставят “имунитет на боец” на военнопленниците.

Министърът на външните работи Лиз Тръс осъди присъдата и я определи като “фиктивно съдебно решение, което няма абсолютно никаква легитимност”./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Българското Черноморие или в чужбина?

  • На родното Черноморие е най-хубаво 33%
  • Отивам в Гърция, там е по-чисто и няма намръщени сервитьори 32%
  • Не обичам морето, тръгвам към Родопите или Балкана 20%
  • В Южна Италия цяла седмица излиза по-евтино от уикенд в Созопол 15%

Начална дата: 01.07.2023 @ 15:56 | Крайна дата: 01.08.2023 @ 15:56

Зареждане ... Зареждане ...