майонеза Kраси
Новини от Пловдив » България » България » До 70 л/кв се изля в Смолянско, Малка Арда излезе, свлачището над Стойките тръгна
Баните България Важно Девин Регион Смолян

До 70 л/кв се изля в Смолянско, Малка Арда излезе, свлачището над Стойките тръгна

Между 40 и 70 л/кв. м са паднали в Смолянска област за последното денонощие. Паднали камъни има и по пътя Смолян – Девин. Влошило се е състоянието на свлачището на пътя, пропаднало в реката през декември м.г. при бедствието. То се намира на около 1 км от разклона за село Стойките и заплашва да откъсне целия път и връзката за половината общини в региона, съобщава СмолянПрес.

Първият етаж на къща се наводни в община Баните за пореден път. След 20 часа неспирни порои река Малка Арда излезе от коритото си и наводни дома на семейство Стефанови. Това не се случва за първи път, всяка година реката поне веднъж излиза от коритото си при по-силни валежи и наводнява приземния етаж на къщата на хората.

„Подавали сме многократно искания до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране на подпорна стена, която да ограничи водата в коритото на реката и да не наводнява района, но нямаме никакви отговори. Последното писмо сме подали от общинската администрация на 21 март т. г. В него сме посочили четири подпорни стени, които веднага трябва да се направят, за да не излиза реката от коритото си и да прави поразии. Нямаме никакъв отговор от тогава до сега от въпросната Комисия“, каза кметът на община Баните Павлин Белчев.

 

В писмото изпратено преди края на март тази година от кмета Павлин Белчев до Комисията се посочва:

Във връзка с изискванията на чл.10,ал.5 от Правилника за организацията и дейността на МКВП към МС, потвърждаваме исканията за финансиране на следните обекти, за който не е взето решение през 2021ъг., поради изчерпване на финансовите средства и за които няма други източници за финансиране:

1.        Искане с вх. № 953900-236/22.01.2021 г. за обект: „Подпорна стена под общински път 8МЕ 1008 Ш-8632, в участък от км. 4+300 до км.4+400, Община Баните, област Смолян“, местонахождение: землище с. Вишнево. Общата   стойност   на   обекта   след   актуализация   на   КСС,   възлиза   на 178 305,35 лв. с включен ДДС, в т. ч. непредвидени разходи 10 %, проектиране, строителен надзор и авторски надзор.

2.        Искане с вх. № 953900-237/22.01.2021 г. за обект: „Почистване и укрепване с подпорна стена коритото на река Малка Арда в кв. 36 по регулационния план на с. Малка Арда, община Баните, област Смолян“, местонахождение: с. Малка Арда, община Баните. Общата стойност на обекта след актуализация на КСС, възлиза на 248 899,50 лв. с включен ДДС, в т. ч. непредвидени разходи 10 %, проектиране, строителен надзор и авторски надзор.

3.       Искане с вх. № 953900-595/10.03.2017 год. за обект: „Изграждане на подпорна стена на улица „Цар Симеон“ от О.Т.789Д до 789Е по действащия ПУП -ПР на с. Баните“ с. Баните, община Баните. Общата  стойност  на  обекта  след актуализация  на  КСС,  възлиза  на 345 424,80 лв.   с включен ДДС, в т. ч. непредвидени разходи 10 %, проектиране, строителен надзор и авторски надзор.

4.        Искане с вх. № 953900-101/15.01.2021 г. за обект: „НВР Изграждане на подпорна стена за укрепване на свлечен участък под УПИ VII в кв.ЗЗ по ЗРП на с. Загражден“, Община Баните, област Смолян. Общата стойност на обекта след актуализация на КСС, възлиза на 285 216,00 с включен ДДС, в т. ч. непредвидени разходи 10 %, проектиране, строителен надзор и авторски надзор.

„Във връзка с неотложната необходимост от изграждането на тези обекти, Ви молим да осигурите необходимите финансови средства за възстановяването им. Община Баните не разполага с необходимите финансови средства да изпълни строителните работи на горепосочените обекти, съгласно изработените проекти, имайки предвид очакваните снеготопене и валежи, процесите по свличане и ерозиране, щетите ще се увеличат многократно. За горепосочените обекти е дадено положително становище на областен управител на област Смолян“, се заявява в писмото.

На втора позиция е подпорната стена при наводнената отново къща. Сумата, необходима да се реши дългогодишния проблем на хората, както е видно, е под 250 хил. лв.

„Между 40 и 70 л/кв. м са паднали в Смолянска област за последното денонощие. Нямаме сигнали за сериозни щети и бедстващи хора“, каза секретарят на областната администрация Андрей Кадишев.

Свлачища и паднали камъни има по пътища в Смолянска област вследствие на обилните валежи от вчера следобед и през изминалата нощ. Няма затворени пътища. По данни на Областното пътно управление, преди час се е активизирало свлачище по главния път Смолян-Мадан, между смолянските села Равнища-Търън. Движението се извършва в едната лента за движение, като пътния участък е обозначен. През изминалата нощ са паднали камъни по пътя за Пампорово след станцията на СБА. Паднали камъни има и по пътя за община Баните в селата Петково и Оряховец. И по двата участъка се работи. А вече са разчистени тези край чепеларското село Богутево.

Паднали камъни има и по пътя Смолян – Девин. Влошило се е състоянието на свлачището на пътя, пропаднало в реката през декември м.г. при бедствието. То се намира на около 1 км от разклона за село Стойките и заплашва да откъсне целия път и връзката за половината общини в региона.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...