майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Регион » Кметове от Смолянско поискаха увеличение на заплатите
Баните Девин Доспат Златоград Мадан Неделино Регион Рудозем Смолян

Кметове от Смолянско поискаха увеличение на заплатите

Областният съвет за развитие на Смолян

Областният съвет за развитие прие Плановете за интегрирано развитие на общините на територията на област Смолян за периода 2021 г.-2027 г. Заседанието бе ръководено от областният управител Емил Хумчев. Присъстваха народният представител от Смолян Зарко Маринов, кметове на общини и председатели на общински съвети от област Смолян, заместник областният управител Явор Руженов, и.д „Главен секретар на областна администрация“ Андрей Кадишев, членове на Областния съвет за развитие. Плана за интегрирано развитие на община Смолян ще бъде приет на неприсъствено заседание, след като бъде гласуван от Общински съвет-Смолян, съобщава СмолянПрес

„Нашите представи за бъдещето не почиват на илюзии, въпреки това трябва да направим всичко възможно развитието на областта да не спира. Важно за цялата страна е да се приеме актуализацията на бюджета, в която са залегнали редица антикризисни мерки и такива, които са в полза на уязвимите групи и в подкрепа на младите семейства и възрастните хора. Важно е и законите свързани с Плана за възстановяване и развитие, където се очакват значителни средства от ЕС, да се приемат, защото без закони няма да бъдат получени тези средства и това ще повлияе на цяла България“, заяви областният управител Емил Хумчев, в предвид политическата ситуация в страната в момента.

Във връзка с темата за привличане на инвеститори в област Смолян, Хумчев посочи, че в Областна администрация вече има създаден такъв екип, който в момента се обучава и ще се занимава точно с тази дейност.

Визията за развитие на всички общини в областта до 2027 г. е свързана пряко намаляването на обезлюдяването и безработицата, привличане на инвеститори, развитие на туризма, подобряване на достъпността, гарантиране на качествено образование и здравеопазване, както и подобряването на достъпа до административни услуги и подобряване на административния капацитет. Голяма надежда има и относно проектите, свързани с използването на геотермалните залежи в област Смолян за развитието на спа туризъм и за отопление.

Кметовете бяха единодушни, че в предстоящата актуализация на бюджета, трябва да залегнат средства за увеличение на заплатите на заетите в общинските администрации. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че служителите в общината са заявили, че ще излязат в безсрочна стачка, ако след приемането на бюджета няма предвидено увеличение от 20 % на заплатите им. „Община Рудозем вече е изхарчила цялата си годишна субсидия за детските градини, защото държавата е направила така, че да са безплатни. През септември може и да не ги отворим“, посочи кметът. Той предложи още да се преразгледа и Закона за публичните финанси, в частта му за безлихвените заеми, които са дадени на общините, а сега се иска да се върнат наведнъж и то с 10 % лихва.

Кметът на Девин Здравко Иванов посочи, че в Родопите има много пещери, но в законодателството не е регламентиран реда на стопанисването им, както и начина на отчитане на приходите от тях. Той поиска пещерите да се стопанисват от общините или от Областна администрация, но средствата от тях да се използват от местните администрации.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев предложи отчуждителните процедури за национални обекти да се променят, защото при един или два отказа процедурата се спира и всичко се започва от начало. По този начин по обществено значими проекти, за които има отпусната средства, може да се стигне дотам, че да се връщат парите. В тази връзка той посочи трудностите, които среща община Чепеларе по повод ОУП на к.к Пампорово.

Кметът на Баните Павлин Белчев направи предложение за фирмите, които искат да инвестират в обезлюдени общини, като тези в Родопа планина, да отпадане корпоративния данък. „Без целенасочена държавна политика за развитие на нашия регион, подобни планове ще си останат само на книга. Трябва всички да мислим в тази посока“, коментира Белчев.

Кметовете бяха единодушни и по въпроса за това, че при бедствени ситуации, трябва да се дават повече правомощия на кметовете или на областния управител, за да може спешно да се отпуснат средства за отстраняване на щетите. Областния управител Емил Хумчев също бе на мнението, че е нужно да бъдат дадени повече правомощия на регионалните служби, както и на Областна администрация.

Народният представител Зарко Маринов, заяви, че лично е направил предложение на областните управители да се възложи справянето със бедствия и аварии, защото те са на място. Той бе категоричен, че делегирането на правомощия, свързани с реакция при бедствия и аварии, трябва да се реши. Маринов се ангажира да придвижи въпроса за актуализация на средствата, които се отпускат от държавата към общините и това предложение да бъде разгледано при актуализацията на бюджета между първо и второ четене.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...