майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » „Пловдив чете“ превръща площад „Централен“ в детски кът за четене
Градът Книги Култура Пловдив Пловдив Важно

„Пловдив чете“ превръща площад „Централен“ в детски кът за четене


„Детската програма е задължителна“, казват организаторите на литературния фестивал „Пловдив чете“. „Защото така научаваме малчуганите да общуват с книгите, да ги търсят и те стават част от забавлението и детския им свят“, категорични са от фестивала.

И тази година вниманието към заниманията с най-малките е фокусирано върху читални на открито, срещи с детски автори, които ще представят новите си заглавия, познавателни игри и специални театрални постановки.

Още днес, от 10.30 хлапетата ще видят Театър с кукли с Ярослава, от 16.30 пък в Лятната читалня на открито започват игрите с картите на Издателство „Клевър бук“. В 17.30 Art Voice център ще представи свои изпълнители, а най-интересното за деня е с начален час 18.00. Петя Кокудева ще разлисти най-новата си книга „Юху-буху-измислячус“ за гъделичкане на въображението и игри на измислячус. От страниците ще изскочат крава, бухал, пингвин и други муцунки, с които децата и възрастните, които също са добре дошли, ще потренират въображението си да открива по нов начин познатото и обичайното.

На 16 юни, четвъртък, от 16.30 малчуганите ще видят Камишибай театър по приказката „Малкото пате и Големият Гунгац“ с участието на Светла Божилова и добролци от НЧ „Светлина – 1929 г.“

Час след това, Арт Войс Център отново ще представи свои изпълнители, а в 18.00 часа Зорница и Ния от издателство „Точица“ отварят Работилницата за шумове и ще представят книжката „За рева на лъва“ на Юрис Звиргздинш. Ще жужим, ще бръмчим и ще ръмжим!

Петък, 17 юни, започва в 10.30 с Детската архитектурна работилница на Магдалина Ръжева. Тя ще помогне на малките да изградят приказни замъци, вдъхновени от най-известното училище за магии Хогуъртс и Хари Потър.

След замъците, от 11.30 идва ред на Театър „Палто“ с Ярослава и Надежда. От 16.30 Катя Петлова ще учи децата да обичат четенето с работилницата „За книгите с обич“. Цветомила Димитрова и издателство „Лемур“ ще представят Дамян Д. Рейнов с и разказите му „Вдъхновенията на артиста“ от 18 часа.

Час по-късно от издателство „ЙоЙо“ представят Бистра Божикова и дебютния й детски роман „Руби“ с илюстрации на Лусина Терзиян.

Книжният уикенд започва в 11.00 с Българската национална асоциация „Активни потребители“, която представя „Права и фалшификати“ и с игри и любопитни истории ще запознае децата какво представляват авторските права, какво е киберсигурност и как фалшивите продукти могат да застрашат нашия живот. От 16.30 Катя Петлова ще покаже на малчуганите как се изработват книгоразделители по идеи от книжката „Зеленогледите” на Деница Минева.

След това, в 17.30 Лилия Русанова и илюстраторката Милена Миткова ще представят книгите от поредицата „Моята първа Книга за емоциите“ – „Страх ме е“ и „Ядосан съм“. Те ще разговарят с родителите на тема „Емоционалното развитие при децата“. От книгите ще чете актрисата Йоанна Темелкова.

Детската седмица ще завърши в неделя, 19 юни. Макар и последен, денят е изпълнен с интересни събития. В 11.00 малчуганите ще чуят най-новите римувани приказки „Чарли си има книга любима“ и „Най-елегантният гигант в града“ по Джулия Доналдсън и Мария Донева („Издателство Жанет 45“).
В 17.30 часа Кристина Тужарова ще представи книгата „За Майстора на цветовете“, посветена на художника Владимир Димитров-Майстора. Книгата ще запознае малките любители на изкуството с живота на великия майстор на четката и ще ги провокира да рисуват, да обичат природата, да пътешестват и да се научaт да виждат цветовете през неговите очи.

Всички събития се провеждат на Литературния детски кът на „Пловдив чете“ на площад „Централен“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...