Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Превърнаха Минчев в политическа икона
България Мнения Политика ФБстатус

Превърнаха Минчев в политическа икона

Славчо Атанасов
Славчо Атанасов
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!
  • В политиката едно от най-опасните неща е да създадеш политически мъченик. А когато той е авторитетна и одобрявана фигура, веднага се превръща в символ.
  • Точно в този тежък за целия свят момент, не е добре улицата под натиск да решава проблемите в управлението на държавата
  • Войната промени целия свят. Вече се чуват гласовете на някои лидери, които говорят, забележете, за нов световен ред, което означава отново глобално противопоставяне

Назаем от Славчо АТАНАСОВ, БФ


Скъпи приятели, проследих много внимателно вчерашния „горещ“ политически ден и трябва да призная голямото разочарование, което изпитах от развитието на ситуацията. За пореден път се убеждавам, че силните на деня в момента наши политици, за жалост не притежават нужната мъдрост и интуиция.
Вчера те си направиха публично харакири с оставката на председателя на парламента. За да демонстрират някаква сила, от опозицията всъщност показаха голяма политическа слабост и недалновидност. Дебатът беше изключително свиреп, тонът излезе далеч отвъд допустимото и нашите парламентаристи вместо да упражнят демокрация, избутаха обществото до ръба на пропастта. Изпускайки ситуацията от контрол, двете основни сили се оказаха опрени до стената и стигнаха до жесток челен сблъсък.

Всички мостове за някакъв що-годе нормален политически живот и диалог бяха изгорени. И обществото ни в момента е поставено пред сериозна опасност

Демокрацията си има свои неписани закони. Вчера видяхме, че когато властта загуби равновесие, веднага се появява ново мнозинство, което, за да се заяви, нанася удар върху председателя на колективния орган, бил той парламент или общински съвет. Това е нормално. И го виждаме в много държави с установена и развита демокрация.
Но всяко правило има изключения. Тук се провалиха днешните политици. Никола Минчев беше приет от всички партии, вчера дори опонентите му не казаха лоша дума за него, той имаше високо одобрение – диалогичен, млад, образован, неопетнен човек. А те го отстраниха. За мен това е груба грешка от страна на опозицията.

Защото, така те накараха друг неписан закон на демокрацията да сработи. Българският народ е казала мъдро: „Опитаха се да му избодат очите – изписаха му вежди“.
В политиката едно от най-опасните неща е да създадеш политически мъченик. А когато той е авторитетна и одобрявана фигура, веднага се превръща в символ. Дори бих си позволил да кажа в политическа икона. Вчера се случи това, опозицията за няколко часа създаде нова политическа икона и изгради Никола Минчев като сериозен политик, който, според мен, ще играе ключова роля в бъдещето на страната. Един недомислен ход с оставката даде в ръцете на Кирил Петков и ПП много силно политическо оръжие за предстоящите предсрочни избори. Защото, нямайте съмнение, че вървим натам. И съвсем скоро някои от партиите ще осъзнаят какво са направили, като си видят резултатите, особено ще страдат от ИТН.

И това се потвърди веднага с протеста в подкрепа на сваления председател. За мен той беше спонтанен и неорганизиран. Важно е, че гражданското общество реагира. Но не трябва да забравяме, че от другата страна също има много привърженици, които партиите вече са изкарвали на улицата. Спомнете си протестите по времето на Орешарски и как ДПС изведе над 30 000 души на Орлов мост в подкрепа.
Ето за този взривоопасен момент се притеснявам. Защото вчера политиците се вкараха в капана и нямат полезен ход. А по моему ситуацията не беше сложна за решаване.

След седмица има вот на недоверие. Защо беше нужна тази демонстрация с оставката на председателя. Партиите трябваше просто да изчакат вота

Повтаря се една страшна, но поучителна история от древния Рим. Първият самопровъзгласил се диктатор по времето на Републиката – Луций Корнелий Сула изповядва максимата „Mors tua vita mea“– „Твоята смърт е моят живот“. Неговата политика на агресия довежда до повече от 50 години гражданска война в Рим. Но те са имали щастието да са най-могъщата империя в света и това ги е спасило. За нашата държава обаче нещата са доста различни.
И затова наблюдавах със свито сърце какви ги забъркват нашите народни избраници вчера. Вече няма възможност за диалог, готови са единствено за челен сблъсък.

А точно в този тежък за целия свят момент, не е добре улицата под натиск да решава проблемите в управлението на държавата. Войната промени целия свят. Вече се чуват гласовете на някои лидери, които говорят, забележете, за нов световен ред, което означава отново глобално противопоставяне

И на този фон излизат нашите вътрешни проблеми, които заплашват да взривят и без това крехкото равновесие. Я си представете какво ще стане, ако ветото за Северна Македония наистина падне, както твърдят някои, че е вече поет ангажимент?
България ще се изправи пред много тежка вътрешна ситуация. И отново поради липса на мъдрост и политическа далновидност. Дано пък този път не съм прав! Но като виждам как започва и днешният парламентарен ден…

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...