Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Юрий Асланов пред Plovdiv-Press: Изборите са най-верният изход от кризата
Важно Интервю Мнения Политика

Юрий Асланов пред Plovdiv-Press: Изборите са най-верният изход от кризата

Юрий Асланов
Юрий Асланов
  • Вероятно и вотът на недоверие ще е успешен, но това не означава нови избори
  • Сегашното управление е готово да оцелее на всяка цена и с всички средства
  • Слави Трифонов, без да ставам негов защитник, откри завесата на цялата тази уродливост, която представлява сегашната управляваща формация
  • От актуализацията на бюджета на второ четене ще проличи дали ще има ново мнозинство и правителство в този парламент, или ще ходим на нови избори 
  • Коалиция между ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма и е невъзможно да има, това е пропагандно клише
  • Възможна е формула, при която да се подкрепи даден кабинет за определен срок с определени задачи
  • От труса в коалицията големите губещи може да се окажат БСП и „Демократична България“, защото те публично осветиха ролята си на сателите на „Продължаваме промяната“

За оставката на председателя на парламента Никола Минчев, политическата криза в държавата след оттеглянето на ИТН и изхода от нея разговаряме с Юрий АСЛАНОВ – собственик и управител на социологическа агенция АФИС.

 

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Никола Минчев вече не е председател на парламента, след като ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ го свалиха от поста.  Ходът на новото мнозинство репетиция ли е за вота на недоверие, г-н Асланов?                            

– Като че ли, след вчерашното гласуване в парламента, сме с една идея по-близо до избори, но аз все пак няма да бързам да прогнозирам подобен развой на събитията.

Коалиция между ИТН, ГЕРБ, ДПС и  „Възраждане“ няма, това е пропагандно клише,

което се използва от управляващите, и не би могло да има. Тези формации подкрепиха внесения вот на недоверие към Никола Минчев, ако се стигне до гласуване срещу кабинета на Кирил Петков следващата седмица, същите формации отново ще го подкрепят. Така че вот на недоверие към правителството също би бил успешен. Това още не значи нови избори.

– Повече от 5 часа ожесточени дебати в парламента , много неща чухме в пленарната зала – „предатели“, „мафия“, „пълзящ преврат“, „пълзяща диктатура“, „, цветарки“, а в последните седмици ИТН и ПП си размениха остри обидни реплики. Какъв е  сигналът, който политиците дават към българското общество?    

– Много пъти сме наблюдавали словесни сблъсъци в парламента между управляващи и опозиция, особеното на вчерашния дебат бе, че

видяхме представители на управляващото мнозинство, лишени от всякаква демократична култура. Те нарекоха случилото се  в парламента „преврат“, а това е недопустимо

В рамките на една конституционна процедура се развиват нещата. Обиждаха опозицията на „мафия“. Това подсказва, че сегашното управление има специфична нагласа в много особенен характер, готово е да оцелее на всяка цена и с всички средства – позволени и непозволени.

Ясно е, че точно това управление на България ни кара да мислим, че ние сме в голяма беда като общество

Ако то остане, пътят към установяването на някакви тоталитарни форми на контрол, тъй като такива симптоми имаше през изминалите 6 месеца, е открит. Нещо, което е тенденция в целия свят и би трябвало да тревожи демократичните среди навсякъде, в България го гледаме в особено уродлив вид. Няма как да се подминава този факт и да не се коментира с тревога. Никой не е казал, че тоталитарни форми на контрол може да се установяват с недемократични средства. Напротив, може по демократичния и парламентарен път да се установят.

Все пак трябва да сме благодарни на Слави Трифонов, без да ставам негов защитник, че откри завесата на цялата тази уродливост,

която представлява сегашната управляваща формация и опасността, която крие в себе си.

– Защо Слави Трифонов реши да разтури точно сега коалицията, според Вас?     

– Той дава вид на емоционален човек, може би са изпитали търпението му и са преминати всички граници. Не знам действителните причини. Предполагам, че е това, което се изтъква като причина по повод актуализацията на държавния бюджет, може и да е темата за ветото на Северна Македония. Ако е последното, вчерашната сглобка изглежда логично – да се предотврати вдигането на българското вето за Северна Македония. Истината ще научим след време и по-точно, когато това правителство падне, ако се случи това.

– Преброени ли са дните на кабинета „Петков“ и какво очаквате да се случи на вота на недоверие следващата седмица? 

– Към днешна дата изглежда, че дните на правителството са преброени. Но дали са преброени дните на парламента? Това е рано да се коментира.

– Защо? По-реалистичен ли е вариантът за ново правителство в 47-ия парламент, отколкото за нови избори?     

– Ако падне правителството следващата седмица, зависи какви ще бъдат законодателните стъпки в действащия парламент до избирането на ново правителство. Това ще подскаже дали е възможно да се формира ново мнозинство в рамките на парламента, или ще се ходи на избори. Има различни заявки – темата за Северна Македония обединява едно голямо мнозинство в парламента, но темата за войната в Украйна не е такава.

В този парламент има по отделни въпроси партии в изолация и партии в мнозинство, които не са със сегашния формат на управляващата коалиция

Има и друга една тема, която може да преоформира мнозинството – промените в Изборния закон. Това също може да доведе до нови тематични мнозинства или малцинства. Най-вече това, което ще се случи на второ четене при актуализацията на държавния бюджет, на първо четене беше  подкрепен от всички партии, битката ще започне за конкретни текстове на второ четене. Там вече ще проличи дали ще имаме ново мнозинство в рамките на парламента, което е възможно да еволюира и финишира във вид на правителство в рамките на този парламент, или ще се отиде на избори. Ако се избере стъпката към предсрочен вот, то няма да се актуализира бюджетът.

– Ако се сформира ново правителство в рамките на този парламент, как би изглеждало то? 

– Не знам. Да изчакаме да видим дали сегашният кабинет ще оцелее. Ако падне следващата седмица, трябва да видим какви прегрупирания ще бъдат направени в рамките на парламентарните фракции. Пак казвам, че коалиция между ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма и е невъзможно да има, това е пропагандно клише. Възможно е да възникнат нови коалиции дори и в рамките на сегашното управляващо мнозинство.

– Нека очертаем вариантите за коалиции? 

– Може да възникне ситуация, при която части от сегашната управляваща коалиция да поставят под невъзможност съществуването й, ако в нея присъстват отделни формации, да потърсят подкрепа от други формации, в това число и от опозицията.

– Възможен ли е експертен кабинет?   

– Такова понятие няма по Конституция. Правителството на България е правителство на страната, дори и да е служебно. Няма понятие „експертен или програмен кабинет“. Възможна е формула, при която да се подкрепи даден кабинет за определен срок с определени задачи, ограничени във времето. Имали сме такива случии – 90-91 година, когато за първи и последен път стана възможна широка коалиция между БСП и СДС тогава с цел приемането на новата конституция. Имали сме и други случаи, когато за кратко в условия на политически кризи се е стигало до предварително ограничена във времето срочност на кабинета.

– Кои партии печелят от труса в коалицията, след напускането на ИТН, и кои са големите губещи? 

– Нека преодолеем тази криза, да разберем дали вървим към избори, или не, и тогава ще имаме данни кой печели и кой губи. Мога да отговоря на база на професионалната си интуиция –

големите губещи може да се окажат БСП и „Демократична България“, защото те публично осветиха ролята си на сателите на „Продължаваме промяната“

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев също ще понесе някакви щети, но не толкова големи. Дали „Има такъв народ“ печели, това също предстои да научим. Възможно е тази формация да спечели от случващото се, а не да загуби. Когато отмине пика на кризата, ще направим социологически изследвания и ще измерим доверието в отделните формации, за да разберем кой как е излязъл от бурята. До края на месеца или до средата на юли ще стане ясно дали ще има предсрочни парламентарни избори и накъде отиваме.

– Връщането на ГЕРБ на бял кон в управлението възможен вариант ли е?

-Не. Тази непоносимост към политическата формация не е преодоляна в обществото. Огромно мнозинство от българите не желаят връщането на ГЕРБ и Борисов – засега е така. Дори и ГЕРБ да стане първа политическа сила при евентуални избори, не означава връщането й на власт, защото мнозинството от българите не желаят това и търсят алтернатива. Въпросът е дали тази алтернатива ще бъде достатъчно приемлива, за да формира устойчиво мнозинство. Аз съм скептичен към това в перспективата на близки избори.

Най-верният изход от подобни кризи като тази, в която се намираме, са избори.

Когато нещата са блокирали, най-добре е да се пита народът – това е честният и демократичен изход от кризата. Тези задкулисни машинации, които се опитват да предприемат управляващите с цел задържането си на власт, всичко това е непочтено. То е в пълно противоречие с техните думи, че се борят срещу един порочен модел и искат да го ликвидират, а в същото време си служат със същите методи.

– Как си обяснявате факта, че 6 месеца, след полагането на клетва, правителството на Кирил Петков може да бъде свалено, а дойде на власт със заявката да изкара цял мандат?   

– Миналата година на два пъти имахме два парламента с кратък живот. Още през лятото на 2020 година с протестите стана ясно, че нашата политическа система е в много дълбока криза и ние сме в началото на тази криза, а не в нейния пик. Масовото съзнание страда от феномена на обърканото мнение – нещо, което успя да заблуди дори социолозите, чиито прогнози на три пъти се разминаха с изборните резултати, а дори на изборите през есента на миналата година не можаха да познаят кой е победител.

За феномена на обърканото мнение много пъти се е писало от класици на социологията и много пъти е обяснявана тази спирала на мълчанието на българския избирател,

който изведнъж развива склонност към внезапни решения, най-нелогични на пръв поглед. Това се дължи най-вече на кризата на партийната система, която в такава степен атрофира, че се прехвърли като недоверие към всичко политическо и цялата институционална власт.

Причината е, че партиите престанаха да бъдат партии, обособиха се като тесни групи на някакви партийни елити, много ограничени кръгове от лидерски тип.

Хората с право негодуват срещу поведението на институциите, но вече разбират, че то се формира от тези тесни партийни групи. Ние като общество сме в началото на една дълга политически криза и трябва да огледаме нашата партийна система, която започна да ражда рецидиви и да осъзнаем, че изход от това положение няма да има скоро, освен ако не проявим воля, мъдрост и намерим консенсус за една по-мащабна конституционна реформа, която да ни извади от това положение.  При нови избори отново ще има блокаж и безпринципни коалиции, ако се стигне до там или поредица от избори. Това се случва в условията на война близо до нашите граници, на ускоряваща се инфлация, влошаващ икономически климат и бизнес среда и неизбежните социални тежки последици за голям брой от хора./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...