Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Илчев: България трябва да разчита на себе си, а не на гаранциите на великите държави
Балкани България Важно РСМ РСМ Свят

Проф. Илчев: България трябва да разчита на себе си, а не на гаранциите на великите държави

„Трудно е да се каже дали френската формула за вдигане на ветото пред Скопие е добра или не, още повече, че се получава четири дни преди крайния срок, т.е. няма техническо време да се обсъди и обмисли“, това каза в „Още от деня“ историкът проф. Иван Илчев. „Историческият опит ми говори да не се доверявам на гаранциите, които дават великите държави, защото тези гаранции важат до момента, в който те имат интерес от тях“, подчерта проф. Илчев. По думите му, единствената гаранция е силната позиция на България. „Трябва да разчитаме на себе си, а не на гаранциите на великите държави, защото те си имат собствени интереси“.

Според историка, България не е направила анализ какви ще са ползите за страната ни, ако Република Северна Македония влезе в ЕС и респективно какви биха били негативите от това. Затова и страната ни не е изразила ясна позиция. „Струва ми се, че тръгнахме по най-лесния път – да искаме тези, които не се страхуват да се признават за българи в РСМ, да влязат в конституцията. Това обаче е път, който не води никъде“, подчерта той.

Проф. Илчев заяви, че е трудно да се определи как точно трябва да постъпят българските политици в настоящата ситуация, защото за да се реагира по определен начин, трябва да е ясно как ще реагира отсрещната страна. „Когато от отсрещната страна най-мощната опозиционна партия, която има почти толкова депутати, колкото и управляващата, заявява твърдо и категорично, че няма да спази договора, а нейният водач казва, че България трябва да коленичи и да се извини – подобен език не съм чувал някъде в Европа досега“, коментира историкът и допълни, че е недопустимо в същото време управляващите в Северна Македония да нямат официална позиция по темата.

„Фактът, че в момента нямаме министър на външните работи не говори добре за България“, коментира още проф. Илчев и предупреди, че страната ни трябва да подготви много по-внимателно условията си, да проведе преговорите си, да не очаква, че развръзката ще стане през следващите две седмици или месец. „Република Северна Македония е независима държава със свои собствени интереси и ние трябва да видим как могат да се напаснат техните интереси с нашите интереси“, каза в заключение проф. Иван Илчев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...