A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » България » Василев към ГЕРБ: Вашата политика беше „да го ду*ат бедните“
България Важно Паметни фрази Политика

Василев към ГЕРБ: Вашата политика беше „да го ду*ат бедните“

Асен Василев

„Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да „да го ду*хат бедните“, извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията“, изрази се колоритно от парламентарната трибуна вицепремиерът Асен Василев в отговор на изказвания от опозицията, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция „Фич“ от 18 юни тази година: „Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година“.

Депутатът и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от „ИТН“ заяви, че на базата на коалиционното споразумение е трябвало до средата на тази година да се направи план за реформи в сферата на бюджета и финансите, но такъв не е бил намерен. „Аз лично не съм виждал такъв план за капиталова подкрепа на българския бизнес чрез грантови схеми и финансови инструменти в сферата на производството и услугите. Ние бяхме поне до началото на юни в коалицията и такъв план не беше представен“, каза Каримански. „До средата на 2022 година трябваше да се изготви времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за тяхното финансово осигуряване“, заяви той и допълни, че се има предвид „всички онези сектори, които са приложения на коалиционното споразумение“. По думите му такъв план не е направен или представен. „Второ, липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в държавата до средата на 2022 година и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета, задължително използване на анализ разходи и ползи, отчитане на ефективността от капиталовите инвестиции пред обществото“, каза още Каримански.

Независимият депутат Иво Атанасов, който е сред отцепилите се от ИТН, разкри от парламентарната трибуна, че Караджов е диктувал парите за МРРБ и Тошко Йорданов е казал на Каримански, че ако парите не отидат в МРРБ или в енергетиката,  те ще свалят правителството.

Министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер отговори на Каримански, че промените в Българската банка и развитие са били с цел защита на интереса на държавата. „Съществуващи експозиции на банката, които вече са над 5 млн. лева, могат да бъдат променени с цялото съгласие на съвета, когато се отнася за синдикиран заем. Това е необходимо поради тежкото наследство и заемите от миналото, за да защитят държавния интерес“. Той упрекна предишните управляващи, че за 12 години са водели държавата в комфорт, без толкова кризи, колкото сега, а само за 1 година, инвестициите са нараснали тройно, въпреки трите кризи – COVID-19 пандемията, инфлацията от газовата криза и войната в Украйна. „Въпреки това, успяхме да постигнем растеж от 4%“. Йорданов отрече да е казвал „сваляме правителството“, а е казал „ако няма разбирателство, защото този бюджет ще мине трудно“.

Социалният министър Георги Гьоков използва парламентарната трибуна, за да се обърне към Деница Сачева от ГЕРБ, която разкритикува политиката на правителството по отношение на актуализацията на пенсиите. „Преди няколко минути направихте предложение как да се увеличат пенсиите, но не казвате откъде ще дойдат повече пари. Питайте пенсионерите какво мислят за вашата политика към тях и дали няма да кажат, че извършвате геноцид към тях“, разкритикува Гьоков бившите управляващи.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...