Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Гласуваха: Пловдив тегли още 44 млн. лв. за двата стадиона и басейн „Младост“
БГ Футбол Ботев Важно Градът Локо Пловдив Спорт Спорт Важно

Гласуваха: Пловдив тегли още 44 млн. лв. за двата стадиона и басейн „Младост“

Галина ГЕОРГИЕВА


Общинският съвет  одобри община Пловдив да поеме нов общински дълг от 44 млн. лв. 34-ма гласуваха „за“  7 – „против“, а шестима се въздържаха.  По 12 милиона са предвидени за завършването на стадион „Христо Ботев“ и стадион „Локомотив“, за да могат  да получат лиценз 4 от УЕФА за провеждането на международни мачове. Други 20 милиона от заема отиват за реконструкцията на плувен комплекс „Младост”, изграждането на 50-метров басейн и подобрения в Спортния диспансер.

Дебатите в ОбС стартира Георги Величков от „Ние, гражданите“.  „Трябва ли да даваме над 32 милиона лева за българския футбол, за пловдивския футбол, след като футболът се управлява от човек във видимо нетрезво състояние“, попита той и беше репликиран, че не говори по темата.

Георги Величков

Общинският съветник от БСП Йордан Василев реплекира колегата си, че в България всички разбират от футбол и политика, а с това изказване се измества акцентът. „За какво ще бъдат изхарчени тези пари, ще се налеят в една празна дупка. Защо даваме само на тези два стадиона, в Пловдив има и други стадиони, които имат нужда от подкрепа – „Спартак“ и „Марица“, има детски школи, които трябва да подпомогнем. В Пловдив, освен футбол и плуване, има и други видове спорт. Около това трябва да е дебатът, а не кой ще е председател на българския футбол“, каза Йордан Василев.

Йордан Василев

Кметът Здравко Димитров защити предложението и обяви: „Дано да дойде разумно правителство, което да отдели пари. Стадион „Спартак“ – имаше концесия, но искат да бъде прекратена  и да има нова, защото условията не отговарят. Строят се две зали за волейбол и баскетлбол в „Западен“. Ще поискам да си откупим зала „Строител“, около която има доста земя и може да стане буферен паркинг. Аз съм играл там. Ако решим, може да бъде закупена и дадена на някой отбор“, каза градоначалникът.

Според Георги Величков липсва конкретика и прозрачност колко пари са изхарчени и откъде ще се вземат 16 милиона.

„Убеден съм, че няма човек в тази зала, който да не е за развитието на спорта в Пловдив, но обсъждаме финансов въпрос. Надявам се стадион „Локомотив“ и басейн „Младост“ да не попаднат в същата задънена улица като „Ботев“, включи се в дебата и Владимир Славенски от „Демократична България“.

Изключителна критика към кмета и екипа му дръпна независимият съветник Слави Георгиев. „Не знам дали има друг европейски град с 300 хиляди души, който да строи два стадиона на 500 метра едни от друг. Става въпрос за грандомания, с която утежняваме бюджета на Пловдив. Задоволяваме футболния егоизъм на два футболни клуба. Има ли в предложението как са изхарчени парите, които са отделени до момента – колко бетон и на каква цена е отишъл? Как да знаем документално като съветници, че парите не стигат? Не правим кабата в някое село край Пловдив, селският кмет да ни казва че парите не стигат. На комисия г-н Родопски ни казва, че и новите пари няма да стигнат. Нещо се случва, което не е редно“, коментира той.

И попита : „Има ли 100% осветени улици в Пловдив? Не! Има ли направени 100% тротоари? Не. Имаме вътрешноквартални улици, които са в потресабващо състояние, а ходим да обещаваме там, откъдето ще дойдат гласове за изборите. Трябва да мислим разумно как се харчат парите за Пловдив“, настоя съветникът. Той обяви, че ще се въздържи при гласуването.

„Хубава реч на човек, който разбира от спорт. Нали знаете, че стотинка не може да се изплати без да има насрещен документ и проверка. Не заблуждавайте хората! Да гласуваш „въздържал се“,  това също е „против“. Ако се въздържите, вие сте против това Пловдив да има стадиони. Същият стадион със същия капацитет „Червено знаме“ в София ще го построят за 100 000 лева. Цените скачат, стадионите трябва да се завършат. Ако при г-н Цветан Василев беше завършен, нямаше да говорим сега за това“, отговори кметът Здравко Димитров.

Здравко Димитров

„Имахте много проблеми с феновете на „Ботев“, Пламен Райчев ги мота над една година да има даде отчет. Все още не знам дали имат отговори. Вие криете как са разходвани парите. Вие може да сте запознат, чудесно. Вашата съвест е чиста, но общинските съветници не са запознати“, скочи Слави Георгиев.

Владимир Славенски отново атакува „Всички виждаме инфлацията и поскъпването на строителните материали, но нямаме гаранция, за първа лига ли ще е, или и за евротурнири“.

Зико не остана длъжен и припомни, че е имало среща с министъра на спорта, който казал „Оправяйте се сами в Пловдив“. „Г-н Борисов отказа да купи правителствен самолет и разпредели парите между Шумен и Пловдив. Направете го и вие, дайте пари, обърна се кметът към съветникка, чиято партия беше в управлението на страната.

Председателят на групата съветници на БСП Николай Радев настоя да се види проекта за стадина „Ботев“. „И с тези пари, които отпуснем, стадион пак няма да има или ще бъде на ниво да играят срещи „Ботев“ и „Левски“ с отбори като Ръжево Конаре. С този нов дълг залагате на следващите кметове хем да изплащат кредита, хем да търсят още пари. Държавата трябва да инвестира в спортната част на тези обекти. Предлагате в момента на парче. Онзи човек с джипката / бел. ред Бойко Борисов/нареди, че трябва да дадем тези пари за стадионите. Защо никой не е видял проекта за стадиона? Нормално е да се знае колко струва. Лъжем хората в момента, искаме да се види колко пари са необходми и да се отправи официално искане към държавата. БСП не може да подкрепим това предложение в момента. Вашето правителство направи стадиони и сега пасат стадата в тях“, каза Радев.

Слави Георгиев пък припомни, че Здравко Димитров е провел преди време среща с пловдивски депутати, но не им дал проект за стадионите. „Тогава още не беше ясно, че правителството ще падне, а вие не обелихте и дума за пловдивските стадиони“, попита съветникът.

Зико потвърди за срещата но в същото време атакува, че в Пловдив са идвали министри от новото правителлството и не са искали среща с кмета на Пловдив. „С кой да работя? Министри отиваха в областна администрация, говориха за жп транспорт, за надлез и подлез. С кого да работя“,  попита няколко пъти Здравко Димитров.

„Лъжете, г-н Димитров, поканата от областна управа беше изпратена и до община Пловдив, никой не присъства на тази среща“, скастри го Добромира Костова от ДБ. В крайна сметка съветниците разрешиха на община Пловдив да тегли 44 млн.лв. дълг./ПловдивПрес

 

 

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...