Новини от Пловдив » България » България » „Златна локва“ в процедурите? Плащаш за US виза, парите отиват в Дубай
България Важно Посоки

„Златна локва“ в процедурите? Плащаш за US виза, парите отиват в Дубай

Кадър: bg-voice.com

Екип на ПловдивПрес

Много съм объркан, платихме си за американски туристически визи, но част от таксата отиде в Дубай?! Как така, нито в американска, нито в българска или европейска банка, а някъде в емирствата?

Това разказа пред ПловдивПрес учуден читател, поразен от съмнения дали всичко е наред с таксите около тъй желаните от хиляди българи визи за САЩ.

Човекът решил да зарадва семейството си с екскурзия в Щатите, намерил изгодна оферта в туристическа агенция, откъдето даже се ангажирали да им придвижат визите. „Всичко стана много бързо, явихме се на интервю за туристическа виза по $160 или 304 лева на човек. След два дни се обадиха, че сме одобрени, туроператорът придвижи плащането, но се оказа, че има още една малка такса от $11,25, която ние трябва да си платим и оттук тръгнаха съмненията ми, разказа читателят, който пожела да не споменаваме името му от страх да не му анулират визата.

Тази такса се води за доставка на визата по куриерска фирма, в случая TNT. „От посолството ми пратиха мейл с линк за плащане на доставката, но се оказа, че не приема всяка дебитна карта. Обясниха, че задължително плащането трябва да стане в долари, а не в български левове, нито в евро. И второ, че не може да се плати от всяка банка. Пробвахме от две банки, едната българска, другата банка – част от голяма европейска финансова институция, не се получи. Попитах дали може в брой, казаха ми, че не може“, чуди се читателят на ПловдивПрес.

Накрая все пак успели да платят и каква била изненадата, че потвърждението за преведената сума дошло от …Дубай. Как така такса за американска виза налива пари в сметки в Дубай и не заобикаля ли българските закони, като „спестява“ данъци“, пита човекът. Не посмял да се обади в посолството, но е убеден, че чрез тази объркана процедура се заобикаля българското законодателство. „Незаконно е да плащаме от България направо в долари, а не в превод по курса на деня“, категоричен е човекът, който е много навътре с финансите.

Той дори се съмнява, че от Дубай тези такси ще отидат в бюджета на САЩ. „Хиляди са кардидатите за визи и ако част от таксите отиват някъде в Дубай, представете си каква сума е натрупана с годините. Нещо като „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“, разсъждава читателят на ПловдивПрес.

  • ПловдивПрес позвъни на телефона на посолството на САЩ, за да поиска разяснение по казуса, но телефонен оператор обясни, че затварят в 17 ч. и в момента посолството е затворено.
  • Изпратихме мейл до изписаните контакти в сайта на посолството:  ПОДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ КОНСУЛСКИ ИЗМАМИ – SofiaFPU@state.gov
  • ПловдивПрес е готов да даде думата на представител на посолството на САЩ у нас, за да обясни процедурата с тази заплетена куриерска такса от $11,25 и къде отиват парите.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...