Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Свят » Войната в Украйна » ООН готви среща с Украйна и Русия за зърното
Важно Войната в Украйна Свят

ООН готви среща с Украйна и Русия за зърното

Възможно е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се срещне скоро в Турция с представители на Русия и Украйна, за да се опита да договори безопасен износ на зърно от Украйна през черноморските ѝ пристанища. Това заявиха за ДПА дипломати от Съвета за сигурност на ООН.

Според източниците на ДПА на предварителните разговори е отбелязан съществен напредък и възможно скоро да има преки преговори на Гутериш с Москва и Киев. Това обаче не се очаква да стане по-рано от следващата седмица. Дипломатите предупреждават, че не бива да има прекалени очаквания за споразумение във връзка със зърнените доставки, защото между Украйна и Русия има ниско ниво на доверие и трябва да бъдат преодолени много препятствия. Един от източниците даже изразява съмнение, че Русия искрено се ангажира с преговорния процес.

Международната общност вече седмици наред призовава Русия да позволи износа на украинско зърно. Киев казва, че руският военен флот е блокирал украинските пристанища на Черно море.

Руското нахлуване в Украйна доведе до смущения на доставките на зърно за световните пазари и до увеличаване на цените на хранителните продукти по целия свят, отбелязва ДПА.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че Турция се надява да е домакин през следващите седмици на среща на високо равнище между представители на ООН, Русия и Украйна по въпроса за зърнените доставки.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...