\"Quantcast\"/
\"
Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Гласуват заема за басейна „Младост“, Колежа и Лаута
Община Пловдив Пловдив Важно Спорт Спорт Важно

Гласуват заема за басейна „Младост“, Колежа и Лаута

Пловдив тегли 44 милиона, за плувия комплекс заделят 20 млн, за стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ по 12 млн.

Съветниците трябва да гласуват на предстоящата сесия исканите общо 44 милиона лева заеми за три ключови спортни обекта в града. 20 от милионите отиват за строителството на нов плувен комплекс с 50-метров басейн, който ще стане част от съществуващия басейн „Младост“ и съоръженията на Спортен комплекс „Отдих и култура“. Комплексът ще бъде на ниво международни първенства и шампионати. Предвиждат се близо 5800 квадратни метра застроена площ, 1002 места за зрители, съблекални, фитнес, много технически помещения, приемни фоайета и площи за изчакване по време на състезания, както и кафенета. В обекта до момента са инвестирани около 150 000 лева за проекти и държавни такси. Срокът за реализация е три години, като общата му стойност е 21 500 000 лева. При гласуването на 20 милиона общински заем, останалите 1 500 000 ще бъдат от собствени средства или ще се търсят като субсидия от държавния бюджет.

Администрацията на община Пловдив иска да изтегли и по 12 милиона за довършване на стадионите „Ботев“ и „Локомотив“.

Проектът за „Колежа“ включва реконструкция, основен ремонт и реновиране на трибуните, цялостно завършване на сектор „А“, изграждане на покривна конструкция за секторите „Б“, „В“ и „Г“, както и изграждане на прилежащата инфраструктура. Реконструкцията на съоръжението започна на 26 март 2012 година, като 80% от местата ще бъдат покрити, осигурява се паркинг за 800 коли и допълнителни помещения за развиване на детски школи и други спортове.

През 2020 година с постановление на Министерски съвет за стадион „Ботев“ бяха отпуснати 25 милиона от държавата. С тези пари до момента са изградени трибуни „А“ и „Г“, извършено е препроектиране за получаване на лиценз „Ефбет лига – българско първенство“, но крайната цел е стадионът да се използва за европейски мачове на „Ботев“ Пловдив и домакинства на националния ни отбор. „Колежа“ в завършен вид ще бъде категоризиран по критериите на УЕФА за категория „4+“, позволяваща срещи от груповата фаза на Европейските клубни турнири, включително и полуфинални срещи. Освен отпуснатите 25 милиона от правителството, сметката за стадиона сочи още 16 458 000 собствени или от държавния бюджет средства и 12-те милиона от новия заем, общо 53 458 000 лева.

През март Общинският съвет даде съгласие в бюджета на Пловдив да се включи лимит за поемане на въпросния дълга за спортна инфраструктура, а на 28.04.2022 бе проведено обществено обсъждане на трите проекта, по които общината има намерение да тегли дългосрочния заем. Финансовите условия предвиждат максимален лихвен процент от 3% и погасяване до 20 години.

12 милиона лева ще изтегли общината и за довършването на стадион „Локомотив“. През годините по него са правени различни ремонти и подобрения. Цялостният проект предвижда поетапна реализация на пет подобекта – благоустрояване и инфраструктура, изграждане на северна трибуна „Бесика“, източна трибуна „Спорт клуб“, южна трибуна „Гости“ и Центална трибуна. Със споменатото вече постановлемние на Министерски съвет от 2020 година, за съоръжението бяха отпуснати 12 милиона, с които се строи повечето от трибуните. Остават за довършване два от предвидените етапи – благоустрояване и изграждане на централната трибуна. За тях са предвидени исканите 12 милиона лева общински заем. В завършен вид стадион „Локомотив“ ще има 70% покрити места, ще отговаря на изискванията на УЕФА и ще получи категоризация от категория „4“. Общо проектът ще струва около 25 милиона лева.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...