Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Пловдив » Двама пловдивски съдии кандидати за ВСС, гласуването е в събота
Пловдив Съд и Прокуратура

Двама пловдивски съдии кандидати за ВСС, гласуването е в събота

Иван Калибацев
Иван Калибацев

Двама пловдивски магистрати са сред кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет, гласуването е утре, събота. Претендентите са Иван Калибацев – председател на Районния съд в Пловдив и Явор Колев – председател на Административния съд в Пловдив, сочи списъкът от професионалната квота на съдиите.

Иван Калибацев прави активна кампания сред колегите си в мрежата, като на собствения си сайт ivankalibacev.com задава риторични въпроси по проблемите на съдебната система и отговаря. Можете ли да посочите пет решения на Съдийската колегия на ВСС за мандата ѝ до този момент, които решиха проблеми в органите на съдебната власт в национален мащаб? Ако отговорът е „НЕ“, то можете ли да посочите поне три решения? Ако отново отговорът е „НЕ“, то моят въпрос е: „Докога?“!

Подкрепи ме на 25 Юни 2022 година, зове Калибацев.

Другият кандидат е шефът на Административния съд в Пловдив Явор Колев. Кандидатурата на съдия Явор Колев е издигната от 30 съдии от Административен съд – Пловдив, Апелативен съд – Пловдив, Окръжен съд – Пловдив, Районен съд – Пловдив и Военен съд – Пловдив. Професионалният му път на съдия започва през 1998 г., като последователно е заемал длъжностите: „младши съдия“ в Окръжен съд – Пловдив, „съдия“ и „заместник-председател“ на гражданско отделение в Районен съд – Пловдив. В Административен съд – Пловдив работи от неговото създаване, като е бил заместник-председател и административен ръководител през последните пет години. Присъщите му принципност и отговорност, безспорно умение за работа в колектив, с безукорна професионална и лична етика и доказаните лидерски качества, са сред мотивите за издигане на неговата кандидатура.

Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще продължи утре – 25 юни 2022 г. (събота), с провеждане на гласуване, в съответствие с процедурата по чл. 31 – 36 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата). Кандидатите за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите са 15 – Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд София – град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд; Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол; Владимир Вълков – съдия в Софийски градски съд; Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд; Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд; Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив; Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе, Красимир Лесенски – съдия в Районен съд – Пазарджик, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково, Младен Димитров – председател на Районен съд – Велико Търново, Татяна Жилова – съдия в Административен съд София – град, Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив.

С право на глас са 2 197 съдии, като 1916 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Информационната система за електронен избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление, като достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България.

Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще имат възможността да гласуват във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2.

Изборният ден ще започне в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателната секция за гласуване с хартиени бюлетин има негласували съдии, които желаят да упражнят своя вот. В такъв случай председателят на избирателната секция установява техния брой и самоличност и те ще бъдат допуснати до гласуване.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата. Избрани се считат кандидатите, които са получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

След произнасяне на Избирателната комисия за резултатите от избора, ако има шест кандидати, избрани за членове на ВСС, Общото събрание на съдиите се закрива. Решението на избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет сайта на ВСС.

Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично – в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност.

На всички етапи от изборния процес могат да присъстват регистрираните от Съдийската колегия наблюдатели – представители на Българския институт за правни инициативи: Биляна Гяурова – Вегертседер, Теодор Славев, Мария Маринова, Цветомир Тодоров, Исидора Димова и Петя Петрова

Пълната информация за процедурата е достъпна на сайта на ВСС в раздел: „Общо събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...