Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Мнения » Макрон: Упражнихме натиск върху България, приветствам Петков за куража
Балкани Мнения РСМ Свят

Макрон: Упражнихме натиск върху България, приветствам Петков за куража

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон също изрази надежда, че българският парламент да гласува предложението. Ако гласуването мине през Народното събрание, още другата седмица постоянните представители на ЕС могат да му дадат зелена светлина.

„Една страна-членка реагира със закъснение и поиска промени. Не можехме да се правим, че това не съществува“, подчерта френският държавен глава, цитиран от БНР.

„Дали това е справедливо спрямо Северна Македония – ще ви кажа откровено, че не“, подчерта той и допълни:

„Заради това ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков. Той направи всичко и смятам, че сме много близо до споразумение“.

Същевременно френският държавен глава призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи:

„Така че в следващите часове по това, което е договорено, разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента – на тези, които са в управляващата коалиция и другите, които скоро я напуснаха, а и на партиите в опозиция. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме“.

Макрон уточни, че след това ще проведе разговор с официалните представители на Северна Македония, за да приключи процеса.

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз и постави на Европейския съюз 5 условия това да се промени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Защо „умря“ ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив?

  • Защото бившата власт, начело с ГЕРБ, заложи капан и парите за ремонти на пътища свършиха 40%
  • Защото този обект не е приоритет на новото правителство и няма да бъде финансиран скоро, както стана със свлачището над Храбрино 30%
  • Защото свършиха парите в държавата 19%
  • Въпросът е манипулация. Пловдивските депутати ще направят всичко възможно този обект да бъде финансиран с приоритет, защото е важен за развитието на Пловдив и региона. 7%
  • Заради рязкото поскъпване на строителните материали и войната в Украйна 4%
  • Не ме интересува, аз не карам по Околовръстното. 1%

Начална дата: 11.04.2022 @ 10:16 | Крайна дата: 11.05.2022 @ 10:16

Зареждане ... Зареждане ...