Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » „Ликвидационният съвет“ на Нинова разцепи от скандали БСП–Пловдив, а идат предсрочни избори
Градът Мнения Пловдив Политика

„Ликвидационният съвет“ на Нинова разцепи от скандали БСП–Пловдив, а идат предсрочни избори

На прага на предсрочните парламентарни избори БСП се тресе от вътрешнопартийни скандали, а пловдивската структура – втората по големина в страна, изглежда напълно разединена. Причината е наложеният от централното ръководство пълен отчетно-изборен цикъл, за да се смени ръководството на БСП – Пловдив.

Според първоначалното решение на „Позитано“ процедурата трябваше вече да е приключила, а непокорните социалисти – санкционирани и заменени с нови. Припомняме, че БСП – Пловдив, е сред най-яростните критици на централното ръководство и лидера Корнелия Нинова. Структурата бе и една от първите в страната, която поиска излизане от коалицията с Кирил Петков. Точно на националния празник – 3 март, Градското ръководство разпространи декларация, в която обясни защо БСП няма място в този кабинет.

Поводът стана война в Украйна и медийните сигнали, че ведомството на Нинова е отговорно за износа на оръжие с крайна дестинация Украйна

„Позитано“ отдавна се опитва да се разправи с пловдивското ръководство, но дори и след изключването на Георги Гергов през 2020 година, съпротивата срещу Нинова в града остана монолитна и сериозна. Вероятно това е причината за предприетите мерки с прекратяването на мандатите на градския и районните председатели. Това стана с нарочно решение на националното ръководство.

Поради пропуски в него се наложи и втора версия, която пловдивски знакови лица и общински съветници открито иронизираха. За наместници на Нинова в Пловдив бяха назначени доц. Георги Йорданов – член на Изпълнителното бюро на Нинова, Калин Милчев – координатор на БСП в Пловдив, и депутатът Иван Петков – Бебето, приближен до Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов. Към тях са прикрепени около петнайсет социалисти, които формират работна група, натоварена със задачата да организира отчетно-изборното мероприятие и да подмени пловдивския партиен елит. В състава ѝ влизат само членове на БСП, които са декларирали пълната си подкрепа за Нинова. На партиен жаргон ги наричат „ликвидационен съвет“.

В сайта лупа.бг излезе запис на заседания на въпросната група, което се коментира в редиците на пловдивските социалисти като изключително скандално. В записа се чува как да се подберат удобни делегати и да се възпрепятства участието на досегашните активисти. С „полезни“ идеи в този процес участва и новият организационен секретар и депутат от Варна Борислав Гуцанов.

Гуцанов дори гарантира, че ще признае даже противоуставни решения, стига да обслужват целта за отстраняване на критиците на Нинова

Междувременно наместниците на Нинова привличат поддръжници с обещания за назначения и устройване на сладки държавни служби, под контрола на БСП.

Последното е на Минка Сърнешка, която е назначена за главен секретар на Областна администрация Пловдив. Длъжността е конкурсна, но може и да е минала процедурата без публична обява на сайта на МС. Процесът по назначения на кадри засяга най-вече регионалните структури на земеделското министерство, на труда и социалната политика, на туризма и на икономиката. Търговията с влияние е порок на цялата българска система, но практикуването ѝ за вътрешнопартийна употреба е крайно отблъскващо явление. След злополучното си участие в кабинета на Кирил Петков над БСП са надвиснали градоносни облаци и Пловдив най-много ще го отнесе с предприетите от „Позитано“ наказателни мерки./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...