Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Инциденти » Предупреждение: Цунами поглъща Истанбул и големи райони по Средиземноморието
Балкани Инциденти Посоки Свят

Предупреждение: Цунами поглъща Истанбул и големи райони по Средиземноморието

Цунами

През следващите 30 години има голяма вероятност Средиземноморието да бъде ударено от цунами. Последствията от него може да бъдат “катастрофални”, сочат изследвания на ЮНЕСКО. Сред застрашените райони Истанбул, Марсилия и Александрия. Турският мегаполис се намира на по-малко от 300 км от границата с България.

Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на глобалната система за предупреждение за приливни вълни Tsunami Ready (Готови за цунами).

Владимир Рябинин, секретар на океанографската комисия на ЮНЕСКО, поясни, че „няма 100% шансове това да се случи, но те са много високи и трябва да сме подготвени за това“, съобщава испанският сайт 20 minutes.

По данни на ЮНЕСКО, в момента има 40 крайбрежни зони в 21 държави, които са рискови и може да пострадат от цунами. Този въпрос ще бъде поставен на срещата на върха на ООН, която ще се проведе на 27 юни в Лисабон.

Пилотният проект Tsunami Ready се стреми да подготви крайбрежните общности за цунами във всички региони на света.

По отношение на Средиземноморието експертите се обединяват, че подценяването на риска от такова природно бедствие е опасно. Проектът цели да обучи населението и да го подготви за справяне в критични ситуации.

Целта е 100% от крайбрежните зони да бъдат подготвени да преживеят цунами.

Много от тях са уязвими, обясни специалистът по програмата за цунами на МОК-ЮНЕСКО Бернардо Алиага. Той подчерта жизненоважното значение на добрата координация между изследователските общности и институциите и органите за сигурност и спешни случаи, за да се осигури ефективен отговор при бедствие.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...