Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Радев в Граф Игнатиево: Петков стреля по мен, но уцели Нинова и призна, че изнасяме оръжие за Украйна!
България Важно Мнения РСМ Свят

Радев в Граф Игнатиево: Петков стреля по мен, но уцели Нинова и призна, че изнасяме оръжие за Украйна!

Президентът Румен Радев направи първи коментар след историческото решение на парламента за евроинтеграцията на Северна Македония.

Държавният глава е на посещение в „Граф Игнатиево“, където отбелязват 110 години българска бойна авиация. Той поздвари българските ВВС и подхвана политическите теми.

Френското споразумение съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, коментира президентът.

Аз отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония като държавотворен народ, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френския президент и европейските лидери, отколкото българският министър-председател, чиито кабинет не прие дори отговорност за действията си и не остави време на българските институции и обществото да се запознаят с казуса. Що се касае за гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, премахването на езика на омразата, които се защитават в този двустранен протокол, народните представители гласуваха вчера празен чек за нещо, което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което не предоставя необходимите механизми, критерии и срокове за защита и което ще остави следващите български правителства в положение да водят безплодни спорове с македонската страна.

За Консултативния съвет за национална сигурност трябва да е ясно, че това е закрито заседание и всеки отстояваше своята позиция. Аз пет часа настоявах македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ и това да бъде задължително условие за старта на преговорите. Министър-председателят, неговите министри и всички партии, с изключение на Има Такъв Народ, бяха против и го приеха чак след като то дойде чрез президента Макрон.

Той коментира и интервюто на премиера в оставка Кирил Петков пред британския „Гардиън“, което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в своето желание да простреля мен, той уцели г-жа Нинова, която лично отговаря за износа на оръжие, коментира Радев.

Още

Нинова: На Радев му се усладиха служебните кабинети, затова иска реална власт

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...